24. jun 2023 10:37

SAD domaćin novog FIFA Svetskog klupskog prvenstva 2025. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD domaćin novog FIFA Svetskog klupskog prvenstva 2025. godine

Foto: Shutterstock.com/Taljat David, ilustracija

CIRIH - Svetska kuća fudbala (FIFA) objavila je danas na zvaničnom sajtu da će SAD biti domaćin novog i proširenog Svetskog klupskog prvenstva 2025. godine.

"FIFA Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine biće vrhunac elitnog profesionalnog muškog klupskog fudbala, a sa potrebnom infrastrukturom i ogromnim lokalnim interesom, Sjedinjene Države su idealan domaćin za početak ovog novog, globalnog turnira. Navijači sa svih kontinenata će za dve godine doneti strast i energiju na ovu značajnu prekretnicu u našoj misiji da fudbala zaista učinimo globalnim", izjavio je predsednik FIFA Đani Infantino.

Evropa će davati 12 klubova, pobednika Lige šampiona od 2021. do 2024. godine, dok će preostali učesnici biti timovi koji imaju najbolji rang u minule četiri sezone. KONMEBOL će dati šest klubova, pobednike Kopa Libertadores i dve najbolje ekipe po klupskom rangu.

Iz Severne i Centalne Amerike, Afrike i Azije će učestvovati po četiri kluba, šampiona tamošnjeg najjačeg kontintentalnog klupskog takmičenja u periodu od 2021 do 2024. godine. Okeanija će davati samo jedan klub, najbolje rangirani među pobednicima u ovom periodu.

Veće FIFA je imenovalo Indoneziju za domaćina U-17 SP-a 2023. godine, Kolumbiju za domaćina U-20 Svetskog prvenstva za žene 2024. godine, Dominikansku Republiku kao domaćina FIFA U-17 Svetskog prvenstva za žene 2024. godine i Uzbekistan kao domaćin FIFA Svetskog prvenstva u futsalu 2024. godine.