27. novembar 2023 12:08

Grčka, Letonija, Portoriko i Španija domaćini kvalifikacionih turnira za OI 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka, Letonija, Portoriko i Španija domaćini kvalifikacionih turnira za OI 2024.

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

MIES - Grčka, Letonija, Portoriko i Španija biće domaćini kvalifikacionih turnira za plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

Kvalifikacioni turniri za plasman na OI 2024. biće odigrani od drugog do sedmog jula naredne godine. Gradovi domaćini ovih turnira biće Atina, Riga, San Huan i Valensija.

U saopštenju FIBA-e se navodi da će žreb biti održan večeras od 19 sati. Na svakom turniru će učestvovati po šest reprezentacija, koje će biti podeljene u dve grupe.

Žreb će biti poludirigovan, pa će u istoj grupi moći da se nađu maksimum dve evropske selekcije i po tri na celom turniru. Najviše jedna američka selekcija će biti u jednoj grupi. Na svakom turniru će moći da se nađe najviše po jedna selekcija iz Azije, kao i samo po jedna reprezentacija iz Afrike.

U polufinalu svakog turnira će igrati po dve prvoplasirane selekcije, a zatim će pobednici polufinala međusobno odlučivati ko će izboriti plasman na OI u Parizu.

FIBA je pre nekoliko dana odredila sastave šešira. U prvom šeširu biće Španija, Letonija, Litvanija i Slovenija, dok se u drugom nalaze Brazil, Italija, Grčka i Poljska. U trećem šeširu su: Portoriko, Crna Gora, Dominikanska Republika i Finska, a u četvrtom Novi Zeland, Gruzija, Meksiko, Liban. Peti šešir čine Hrvatska, Obala Slonovače, Angola, Filipini, a šesti Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

OI će biti održane od 26. jula do 11. avgusta naredne godine u Parizu.