14. jun 2023 11:56

Gajić: Jokić i Đoković su najbolji ambasadori Srbije i srpskog naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gajić: Jokić i Đoković su najbolji ambasadori Srbije i srpskog naroda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar sporta Zoran Gajić izjavio je danas da su teniser Novak Đoković i košarkaš Nikola Jokić najbolji ambasadori Srbije u svetu.

Đoković je pre tri dana osvojio titulu na Rolan Garosu, pošto je u finalu pobedio Norvežanina Kaspera Ruda 7:6, 6:3, 7:5. Srpski teniser je ovim trijumfom stigao do 23. grend slem trofeja u karijeri.

 

Jokić je juče sa ekipom Denvera osvojio šampionski prsten u NBA ligi. Denver je u petom meču finala plej-ofa NBA pobedio Majami rezultatom 94:89 i serijom 4:1 stigao do šampionskog trofeja. Jokić je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije.

"Ponosni smo svi i država i naš narod i svi naši sunarodnici širom planete. U ovoim euforičnim trenucima, trebalo bi da kažem da je samo nebo granica. Međutim, neću to da kažem

pošto je to navijački. Ja sam sada u nekoj drugoj funkciji i moram da kažem da su svi rezultati srpskog sporta, a naravno da su perjanice Đoković i Jokić, plod jednog sistematskog rada, jednog velikog ulaganja države Srbije u rezultatei u reprezente naše zemlje i našeg sporta", rekao je Gajić za Tanjug.

Gajić je ponovio da je Srbija ponosna na rezultate svojih sportista.

"Sport je odavno prestao da bude samo sport, to je i političko sredstvo, marketingško sredstvo. Jedna industrija u ekonomiji koja obrće ogroman novac, ali je vrlo visoko u hijerarhiji pre svega tenis, košarka u NBA, fudbal u Evropi. Sa mnogo strana je za nas to izuzetno važno, što se tiče prezentacije naše zemlje i borbe za nacionalne interese. Đoković i Jokić su najbolji ambasadori naše zemlje, našeg naroda, naših pozitivnih vrednosti, koje imaju svi naši sportisti. Njih dvojica su perjanice svako na svoj način. Tako da su njihovi rezultati veliki benifit za našu državu i moram da kažem veliki putokaz i veliki motivacioni faktor za svu decu da krenu da se bave fizičkim vežbama, a onda da postanu šampioni", istakao je Gajić.

Ministar sporta u Vladi Srbije naveo da je put do vrha svakog sportiste vrlo jednostavan.

"Taj put počinje od početka karijere. Svi veliki šampioni nemaju subjektivni osećaj velikog požrtvovanja i odricanja i to iz prostog razloga. Onaj ko je šampion on voli to što radi, voli trening, voli tu situaciju boravka u sportskom okruženju, takmičenja... On je u tzv. primarnoj motivaciji, spreman da se zadovoljava time što radi. Za velike šampione je sve počelo od igre i na kraju

se sve završilo od igre. Šarm naših šampiona, Đokovića i Jokića, je u tome što kada ih pogledate kako to oni igraju, to posmatraču sa strane deluje veoma šarmanto i lako. To otprilike izgleda kao da se oni igraju na ulici sa svojim društvom", rekao je Gajić.

"Najveći velemajstori, najveći šampioni upravo se odlikuju time da njihove delatnosti izgledaju toliko jednostavno da bi svako poželeo da može da to uradi. Naravno da to nije tako i tome su posvećeni čitavi životi, čitave karijere, čitavi timovi koji se time bave. Implementacija u takmičenje u trening i sistem oporavka i timovi sa velikim brojem ljudi su ogromni. Sport i metodologija pravljenja obuke i usavršavanja sportskog majstorstva i pravljenja čitave karijere jednog igrača je već otišla toliko visoko da je to izuzetna struka i nauka. Da li je to teže u kolektivnom ili indivualnom sportu? Ima težine i na jednoj i na drugoj strani, ali ja nikada nisam voleo da merim, koji je sport teži ili lakši. Biti najbolji na zemaljskoj kugli nije nimalo lako i traži posvećenost u višegodišnjem radu", zaključio je Gajić.