16. februar 2023 08:43

Duže od dve decenije od zločina u Livadicama kod Podujeva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Duže od dve decenije od zločina u Livadicama kod Podujeva

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

BEOGRAD - Danas se navršava dvadeset i dve godina od kako je nad Srbima na Kosovu i Metohiji izvršen jedan od najtežih zločina od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus "Niš ekspresa".

U autobusu su se nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu da obeleže Zadušnice.

Tom prilikom stradalo je dvanaestoro Srba,a četrdeset i troje je teško povređeno.

Kancelarija za KiM podseća, da su u tom napadu poginuli: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine.

"Činjenica da dvadeset i dve godine međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce ovog terorističkog napada, ali ni ubice srpske dece u Goraždevcu, četrnaest žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, odgovorne za skoro svakodnevno paljenje i rušenje srpskih kuća i skrnavljenje crkava i manastira, obesmišljava svaku pričy o vladavini prava i pravde na Kosovu i Metohiji, ali predstavlja i kristalno jasno svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija je navela da se očekuje i zahteva od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga o ovom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne, što bi žrtvama, napokon donelo mir, a porodicama trunku utehe.

"Danas, kada se sa tugom i bolom sećamo žrtava ovog bezumnog napada, poručujemo da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali da sa pravom smatraju da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i bez stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i novim zločinima", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.