8. mart 2023 16:31

Bebac: Hoćemo dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bebac: Hoćemo dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj

Foto: Shutterstock.com/fizkes, ilustracija

BEOGRAD - Portal za roditelje "Bebac" saopštio je danas povodom Dana žena da je za žene važnije da imaju dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj, od toga da za praznik dobiju cveće.

"Gorući problem pred kojim niko nema pravo da žmuri i ćuti su uslovi rađanja u Srbiji kao i nedostatak ginekologa. Od svih nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, svih upravnika porodilišta i domova zdravlja, od svih lekara, babica i celokupnog medicinskog osoblja, tražimo hitno pokretanje promena uslova očuvanja reproduktivnog zdravlja i rađanja u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Apeluju da na prvom mestu svih prioriteta budu promene u porodilištima umesto nekih drugih objekata.

"Umesto cveta, tražimo dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj. Hoćemo bolje uslove za rađanje u Srbiji i tretman dostojan naših majki i beba", naveli su u saopštenju.

Iz udruženja ocenjuju da su porodilišta zanemarena, kao i da u njima vladaju nehumani uslovi, a tvrde da ima da ima i korupcije.

"Žene se porađaju kao na traci, hrana i uslovi su loši, zanemaruje se briga o mentalnom zdravlju mame i bebe, gotovo svaki porođaj se ubrzava kako bi što pre oslobodile mesto, posete su zabranjene, a otac deteta retko kad je u prilici da svedoči rođenju svog deteta", navodi se u saopštenju.

Oni navode i da u Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, a da ta bolest može da se prevenira.

"Međutim, nemamo dovoljno ginekologa i stručnjaka da i prevencija i lečenje budu dostupni svakoj ženi", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da privatni pregled ne može svaka žena u Srbiji sebi da priušti.