14. mart 2023 15:41

Vesna Stanojević: Svako dete je žrtva nasilja ako je nasilju izloženo, ne mora biti direktna žrtva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesna Stanojević: Svako dete je žrtva nasilja ako je nasilju izloženo, ne mora biti direktna žrtva

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Svako dete se smatra žrtvom nasilja ako je nasilju izloženo, ne mora bude direktna žrtva nasilja, rekla je danas koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Napominje da što je starije dete, njemu teže pada bilo kakav sukob između roditelja, i dodaje da u zavisnosti od situacija i težine nasilja, određene službe kao što je centar za socijalni rad sprovode određene mere koje su najbolje za dete.

Za Tanjug je rekla da je ono što bi trebalo poboljšati efikasnost.

"Znam koliko su deca traumatizovana koja su bila prisutna nasilju, znam kako ta deca izgledaju kada dođu u sigurnu kuću sa svojim majkama, kako se ponašaju u početku dok nisu još svesna da više nasilja nema, da neće biti izložena bilo kakvom nasilju i kako ona bojažljivo gledaju svakog ko im priđe. Kada mu stavite ruku na rame, ono se trza jer se plaši da ga neko ne udari", objasnila je Stanojević.

Prema njenim rečima prijavljivanjem nasilja i dolaskom policije na lice mesta, dete se odmah sklanja iz takve sredine, a da li će otac biti iseljen ili će majka biti smeštena u zdravstvenu ustanovu ili sigurnu kuću zavisi od slučaja.