17. mart 2023 14:03

Izabrane pobedničke aplikacije djaka na Regionalnom app izazovu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izabrane pobedničke aplikacije djaka na Regionalnom app izazovu

Foto: Shutterstock.com/ NicoElNino, ilustracija

BEOGRAD - Šesto takmičenje talentovanih srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne uređaje - Regionalni app u kojem su učestvovali učenici iz BiH, Srbije i Crne Gore završeno je proglašenjem pobedniičkih timova.

Najbolje đačke aplikacije za mobilne uređaje po oceni stručnog žirija su "Dođi na red", "Digitalni farmer", "Trebovanje" i "Tower of Defense Game", a njihovi autori su timovi iz novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", Tehničke škole iz Gradiške, Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja i gimnazije "Boljai" iz Sente kojem je pripala specijalna nagrada "Snaga inovacije – Igor Osmokrović",

Organizatori takmičenja su članice Telekom Srbija grupe – Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a ove godine domaćin je bio m:tel BiH.

Po pet timova iz navedenih zemalja, predstavili su aplikacije, najbolje na nacionalnom nivou, na on lajn takmičenju.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić učesnike pozdravo je video porukom u kojoj je naveo da Telekom Srbija grupa nastoji da pruži šansu mladima, da ih ohrabri da razvijaju ideje i sklonosti, kako bi postali pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju.

"Uporedo sa napretkom koji ostvarujemo razvojem savremenih usluga, prilagođenih potrebama korisnika i širenjem na nova tržišta, nastavljamo da pružamo podršku zajednici u kojoj poslujemo i, svesni značaja, posebno ulažemo u obrazovanje i razvoj mladih", rekao je Lučić i dodao da u mladima vide pokretače razvoja društva, jer kroz aplikacije koje razvijaju, donose nove ideje koje obogaćuju svakodnevicu i olakšavaju snalaženje u savremenom svetu brzih komunikacija.

Generalna direktorka m:tel BiH Jelena Trivan navela je da u najužem izboru ove godine, četvrti put učestvuje isti učenik koji svake godine znanja razvija zahvaljujući baš ovom takmičenju.

"Pretpostavljam da će on, kao i mnogi drugi učesnici, u ovoj sferi tehnologija sutra biti poznata i priznata imena", rekla je Trivan i izrazila zadovoljstvo što Telekom Srbija grupa, odnosno m:tel mladima pomaže

da se razvijaju kao novi mladi talenti.

"Nadam se da ćemo vam pomoći da svoje aplikacije razvijete i na tržištu. Srećno!“, rekla je Jelena Trivan.

Učesnicima takmičenja poruku je poslala izvršna direktorka m:tel-a Crna Gora Tatjana Mandić podsećajući da je prednost projekta u tome što tradicionalno povezuje ljude sa istom vizijom i pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da primene znanja stečena u školi.

"Bez obzira na plasman, imate razloga da se radujete, jer ste radom izborili šansu da pokažete koliki su vaši potencijali", izjavila je Mandić.

Aleksa Dejanović, Boško Vasilić i Marko Ristić, članovi pobedničkog tima iz Srbije izjavili su da im je posebno drago što su učestvovali u Regionalnom app izazovu i osvojili glavnu nagradu u konkurenciji kvalitetnih i dobro dizajniranih aplikacija.

"Nagrada nam daje dodatnu motivaciju i smatramo da su ovakvi društveno odgovorni projekti odlična prilika za srednjoškolce, jer im daju signal da se rad i trud vrednuju", naveli su članovi tima „Macrohard“ iz novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Članovi tima "Tower Power", Mark Bujdošo, Robert Nađ i Janoš Horvat, naveli su da su se ozbiljno pripremali za prezentaciju aplikacija i da im mnogo znači što su videli zanimljiva rešenja drugih učesnika.

Članovi tima gimnazije "Boljai" iz Sente rekli su da su mnogo naučili iz prezentacija drugih timova, kao i da su im važne sugestije i konstruktivne kritike koje su dobili od žirija.