19. mart 2023 14:00

Vlada Srbije uredbom proglasila Dolinu Pčinje predelom izuzetnih odlika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Srbije uredbom proglasila Dolinu Pčinje predelom izuzetnih odlika

Foto: Shutterstock.com/Rastkobelic, ilustracija

BUJANOVAC/TRGOVIŠTE - Vlada Srbije uredbom je proglasila Dolinu Pčinje predelom izuzetnih odlika, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Dolina Pčinje je na krajnjem jugu Srbije na granici sa Severnom Makedonijom.

Pod zaštitu se stavlja radi očuvanja raznovrsnosti geološke građe i reljefa gde se posebno ističu uklješteni meandri i očuvane obale reke Pčinje.

Navodi se da se radi o prostoru koji je jedan od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti Srbije sa uticajem mediteranskog florističkog i faunističkog elementa.

Flora doline reke Pčinje je mešavina flornih elemenata kontinentalne Srbije i mediteranske Makedonije.

Ističu se šume sladuna i cera sa grabićem i meduncem, stanište je grčke kornjače, četvoroprugastog smuka i zmije šilac, a u toj dolini do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170 vrsta.

Deo područja je i kulturno dobro manastir „Prohor Pčinjskiˮ kao izuzetno vredan kulturno-istorijski i građevinsko-arhitektonski kompleks.

Prema klasifikaciji predela Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) „Dolina Pčinjeˮ pripada kategoriji reliktnih kulturnih predela, odnosno tipa predela koji nastaju kombinovanim delovanjem prirode i čoveka.

To područje je uvršteno u međunarodno značajna botanička područja Important Plant Areas – IPA-s, te je međunarodno značajno područje za ptice Important Bird Areas – IBAs, a zbog prisustva ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i prirodnih staništa je i Emerald područje.

Zaštićena „Dolina Pčinjeˮ nalazi se na teritoriji opština Bujanovac i Trgovište.

Taj predela izuzetnih odlika je na 4.228 hektara, od čega je 62,6 odsto u privatnoj, crkveno je 19,8 procenata, a u državnoj svojini 17,4 posto.