8. decembar 2022 16:00

U Novom Sadu otvoren Muzej Lovačkog saveza Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu otvoren Muzej Lovačkog saveza Vojvodine

Foto: AP VLADA VOJVODINE/ANDREJ PAP

NOVI SAD - Lovački savez Vojvodine obeležio je danas svečanošću 100 godina postojanja, a tom prilikom otvoren je i Muzej Lovačkog saveza, čemu je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je obraćajući se na svečanosti iskazao poštovanje prema svima koji su Savez gradili i čuvali čitav jedan vek, saopšteno je Pokrajinske vlade.

Istakao je da su lovci i članovi Lovačkog saveza minulih godina i decenija predano radili da bi uslove za tu važnu društvenu, pa i privrednu oblast, ali i oblast od značaja za razvoj turizma znatno unapredili.

Naglašavajući da je to prvi Muzej lovstva u Srbiji koji ima takav sadržaj i oblik, Mirović je kazao da će Pokrajinska vlada izdvojiti vanredna finansijska sredstva da bi se unapredili svi lovački objekti u okviru JP "Vojvodinašume", kao i drugi potencijali u toj oblasti gde dolaze ne samo domaći lovci već i oni iz inostranstva.

"Ima još dosta prostora da rekonstrukcijom tih objekata povećamo njihov kvalitet da bi bili konkurentni u odnosu na lovna područja u zemljama oko nas. Pokrajinska vlada povećaće i finansijska sredstva za sve programe iz oblasti lovstva koje ćemo realizovati u narednoj godini", kazao je Mirović.

Dodajući da će ta oblast biti unapređena, Mirović kaže da je to ujedno i velika šansa za razvoj svih oblika ekonomije, posebno turizma, kao i da je lovstvo izuzetno važno i za biodiverzitet i očuvanje prirode.

Predsednik Lovačkog saveza Vojvodine Željko Sušec uručio je Miroviću najviše priznanje za vanredni doprinos razvoju lovstva Vojvodine "Zlatni rog" i istakao da je taj muzej rezultat predanog rada u proteklih 100 godina i da predstavlja dug prema svim osnivačima i onima koji su učestvovali u radu i unapređenju lovstva u AP Vojvodini.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i drugi.