28. mart 2023 17:29

Pravni fakultet ukida prijemni ispit - državna matura biće jedini uslov za upis od 2024/2025.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pravni fakultet ukida prijemni ispit - državna matura biće jedini uslov za upis od 2024/2025.

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Brucoši u školskoj 2024/25. godini neće polagati prijemni ispit za upis na Pravni fakultet, a državna matura, planirana za 2024. godinu, biće jedini uslov, saopštio je danas taj fakultet.

Kako je navedeno, proces upisa uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta, a kandidati će se prijavljivati na osnovu konkursa koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Srbije.

“Kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha u srednjoj školi i to maksimalno 40 bodova, kao i uspeha na maturi i to, iz srpskog jezika i matematike maksimalno po 20 bodova i iz predmeta koji će učenici polagati po izboru, takođe maksimalno 20 bodova”, ističe se u saopštenju Pravnog fakulteta.

Podseća se da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se, uvođenjem državne mature, uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine.

Visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini objave na sajtu Fakulteta.