30. april 2023 19:30

Otac Živojin: Crkva Svetog Save je spomenik kulture ne samo Njujorka, već celih Sjedinjenih Država

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otac Živojin: Crkva Svetog Save je spomenik kulture ne samo Njujorka, već celih Sjedinjenih Država

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Posle sedam godina do stravičnog požara 2016. godine, koji je oštetio crkvu Svetog Save u Njujorku, starešina crkve, otac Živojin je za Tanjug rekao da je za Njujork uspeh što je crkva sačuvana, kao i da je crkva spomenik kulture ne samo Njujorka, već i čitave SAD.

"Zavod za zaštitu spomenika Njujorka je ovde bio bitan, jer je crkva spomenik kulture ne samo Njujorka nego i cele Amerike. Kada je crkva izgorela, bilo je pitanje da li će uopšte biti obnovljena, tako da je za grad, to takođe jedan uspeh jer je crkva sačuvana", rekao je otac Živojin u razgovoru za Tanjug.

 

Dodao je da je prioritet bio da se crkva stavi "pod krov", da se jedino mesto okupljanja našeg naroda u Njujorku sačuva.

Na pitanje da li je poznat uzrok požara, on kaže da zvanično nije ustanovljen, već je navedeno da je krenulo iz dela gde se pale sveće.

"Bio je veliki posao, što se tiče logistike, gradnje, finansija, u takvoj situaciji, vi ne možete da se mnogo bavite drugim pitanjima. Kako je došlo do požara, ja ne mogu ništa da vam kažem osim onog što nam je dato u izveštaju vatrogasnog odeljenja. Uzrok požara čak nije ni ustanovljen, već je samo u izveštaju navedeno da je do požara došlo iz predela gde se nalaze sveće" rekao je otac Živojin.

Po njegovim rečima, ovaj hram datira iz 1850. godine, a srpskoj zajednici je prodat 1943. godine za 30.000 dolara, koja je novac morala da pozajmi kako bi uspeli da ga otplate.

Otac Živojin kaže da je srednji sloj crkve njujorški granit, a tu je je još jedan sloj koji se sastojao iz krečnjaka koji je uvežen iz Francuske, a crkvu je projektovao arhitekta Ričard Apdžon.

Pored krečnjaka, koji nije otporan na takvu temperaturu i odovojio se od srednjeg zida i ostao je samo srednji i spoljni smeđi kamen i vi praktično imate dva sloja na ovom hranu, što je čini izuzetnu građevinu i što je čini impozetnim zdanjem, rekao je on.

Objasnio je da, pored krovne konstrukcije koja se sastoji od čeličnih greda i platforme, postoji iverica preko koje su postavljenje asfaltne table, koje su privremene sve dok se ne bude planirao permanentni krov koji će se sastoji od ploča tj od crepa koji je inicijalno i bio, jer je crkva spomenik kulture, tako da će spoljni deo morati da se povrati u prvobitno stanje.

"Najpre će morati da se radi na unutrašnjoj strukturi, ovo je samo jedan početak. Koliko će to trajati, to ne mogu da vam kažem, naše crkve se grade godinama, ali mi imamo prostor gde možemo da se okupljamo, da održimo bogosluženja i za sada to je veliki uspeh" rekao je otac Živojin i dodao da crkva ima određenu ušteđevinu, koja je namenjena za obnovu hrama i ona će uložiti onoliko koliko bude u mogućnosti, ne samo za gradnju, već da se i da crkva sama održi, kako bi se ostavila budućim generacijama.

Kako navodi, srpska zajednica raduje se što su uspeli, da milošću božijom i zaslugom patrijarha Porfirija, prvi put u februaru uđu u crkvu, kada je služena prva liturgija, a od tada pa do Uskrsa su služene liturgije svake nedelje.

"U prošlosti smo za Božić i Uskrs imali punu crkvu, ali to nije merilo broja naše zajednice. Mislim da u našem registru ima oko 700 domova, a sigurno ima više, ljudi dolaze i odlaze zbog ove tranzicije, puno sveta se odselilo, naravno dosta se i doselilo" rekao je on.

Otac Živojin je rekao da je crkva pre korona virusa imala srpsku školu, gde se po prvi put u Njujorku pojavilo 120 dece.

"Tada nismo imali mesta, Grci su bili ljubazni da nam ustupe svoj prostor nedeljom, pa smo uspeli da primimo samo nekih 70 đaka, 50 je na čekanju" rekao je on i dodao da opet planiraju, kada osposobe salu, da se deca vrate.

Po njegovim rečima, u srpskom klubu u Ridžvudu, nedaleko od Njujorka, već postoji aktivna grupa dece, koja se okuplja dva puta sedmično, deca odllično govore srpski i igraju folklor.

"Planiramo da ih dovedemo u ovaj prostor da se i ovde okupljaju, i decu iz Menhtetna, decu koja nemaju mogućnost gde da se okupljaju, da obnovimo tu školu i da to oživi ovde. Pod tim podrazumevamo veronauku, pevanje, liturgiju, kao i srpski jezik i folklor" objasnio je on i dodao da je važno da se deca druže i da čak mnogi roditelji kažu da su se upoznali u crkvi sv. Save.

Na pitanje da li je hram otvoren, otac Živojin kaže da je crkva još uvek u izgradnji i da su dobili dozvolu samo određenim danima da se ovde okupljaju, tj da održavaju službe.

"Svaka tri meseca obnavljamo dozvole i za sada se službe drže samo nedeljom i praznicima, tako da crkva može da primi 500 vernika po službi, trenutno je to dovoljno za nas. Gledamo na to da sa gradom, kako vreme prolazi i kako se odvija ova gradnja, da dobijamo više dana za službe" rekao je otac Živojin.