11. maj 2023 14:46

"Ja to mogu" - Prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke kod nas

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Ja to mogu" - Prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke kod nas

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ana Dornik iz "Udruženja žena uz ženu" najavila je danas prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke "Ja to mogu", koji će se po prvi put organizovati u našoj zemlji.

Dornik je rekla da je cilj regionalnog konresa slanje snažne poruke da ujedinjeni mogu mnogo više.

"Ujedinjeni možemo da postignemo više nego kao pojedinci, u teškoj bolesti raka dojke. Mi smo se trudile da povežemo iskustva iz zemlje i regiona. Ovaj kongres će činiti eminentni lekari, a kongresu će pored podrške Ministarstva zdravlja, IZJZS Batut i RFZO pružiti podršku i profesor Jozef Gligorov", rekla je Dornik za Tanjug.

Gligorov, objašnjava Dornik, koji će direktnim uključenjem iz Francuske otvoriti kongres, govoriće o novinama u lečenje raka dojke, kao i o tome šta do danas znamo o njegovom lečenju.

Takođe, naglašava ona, on će odgovoriti na pitanje da li je to "tabu", ili je probuđena svest kod žena i pacijentkinja.

Kako je najavila, kongres će uveličati i stručnjaci iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Ivan Marković će govoriti o savremenim pristupima hirurgije pacijentkinjama. Doktorka Šušnjar će govoriti o važnoj temi koja se tiče očuvanja fertiliteta i trudnoće kod pacijentkinja koje su obolele od raka dojke", poručila je Dornik.

Dodala je da će gost biti i doktorka Simona Bortšnar, koja će doći iz Slovenije, kako bi prenela lična iskustva.

"Bortšnar će govoriti o statistici i izazovima sa kojima se susreću u tom zemlji", naglasila je ona.

Dornik je navela da će gosti kongresa biti domaća ugruženja, a tokođe i udreženja iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske.

"Oni će nam preneti iskustva i izazove u radu, motive za osnivanje udruženja, kao i to, koliki je doprinos udruženja u lečenju pacijentkinja", objansila je Dornik.

Srbija nije na začelju u lečenju raka dojke kada se poredi sa državama regiona, smatra Dornik

"Postoji puno prostora za rad i napredovanje u ovoj oblasti. Nas zaista raduju napori RFZO koji se ulažu, ali i napori udruženja pacijenata upravo u cilju, ne samo podrške ovim ženama, već i u uvođenu novih inovativnih lekova", objasnila je ona.

Kako je rekla, zemlje regiona, Slovenija, Hrvatska i Bugarska prednjače u inovativnim lekovima,

"Mi pokušavamo da pratimo taj iskorak, ali smo i dalje daleko od Nemačke, Danske i Italije, u kojoj se u roku od tri godine uvede 40 inovativnih lekova, dok se kod nas uvede osam", navela je Dornik.

Medicina dosta napreduje, i čak u 80 odsto tipova karcinoma mi pratimo moderne evropske zemlje, objasnila je ona.

Prostor gde možemo da poboljšamo lečenje je kod žena koje imaju diganozu "tripl negativnog" karcinoma dojke, kojih ima između 15 i 20 odsto.

Za njih sam sigurna da možemo da obezbedimo lekove koji im mogu dati bolji kvalitet života.