1. jun 2023 12:27

Specijalna vozila i oprema za transfuziju dodeljena zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Specijalna vozila i oprema za transfuziju dodeljena zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Foto: Tanjug video

UŽICE - Specijalizovana vozila za tranfuziju i oprema za transfuziju i transplantaciju, danas su u Užicu dodeljena Institutu za transfuziju krvi Srbije, Institutu za transfuziju krvi Niš, Banci krvi Kragujevac, Institutu za transfuziju krvi Vojvodine, Kliničko bolničkom centru Zemun i opštim bolnicama u Subotici i Užicu.

"Zašto nam EU upravo u ovim segmentima pomaže i zašto zajednički radimo na tome, nije samo usklađivanje sa pravilima EU, već je važna izgradnja kapaciteta", rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

 

"Ova oprema je drugi deo jednog velikog projekta i drago mi je što je sa nama ovde naša savetnica iz Litvanije, koja nam pomaže da se u segmentu supstanci ljudskog porekla, koje su zapravo biomedicina, napravimo napredak. To je nešto što moramo imati i ne daj Bože da nam ikada treba, ali mora biti pripremljeno za dobru i humanu upotrebu“, rekla je ministarka Miščević.

Ona je istakla da se radi na novim projektima sa EU, a sve u skladu sa potrebama lokalnih samouprava. Vrednost ugovora je dva miliona evra, od čega 1,5 milion finansira Evropska unija.

"U proteklih 25 godina EU je obezbedila 570 miliona evra u vidu bespovratne pomoći za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje i i centri za transfuziju. Preko Evropske investicione banke sredstva u iznosu od 250 miliona evra su iskorišćena za obnovu i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, ukljućujući Institut Torlak kao i četiri univezitetska klinička centra - u Beogradu, NovomSadu, Nišu i Kragujevcu“, kazala je Plemena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Halačeva je istakla da je pomoć EU omogućila korišćenje novih hirurških sala, centara hitnih pomoći, kuhinja, kreveta...podsećajući da je velika pomoć stigla tokom korone.

Izuzetno je važno, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić, da se oprema koristi za unapređenje transfuzije krvi i transplantacije, jer je jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja da građanima približi značaj davalaštva krvi i transplantacije organa.

"U tom smislu Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu koja će sprovesti brojne aktivnosti u okviru kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi, u čemu će nam oprema namenjena transfuziji biti od velikog značaja", rekla je ona.

"Dobra je oprema, međutim ljudski resursi su najvažniji posebno kada je transfuzija u pitanju, Ono što moram našim dobrovoljnim davaocima da obećam kao resorni ministar jeste da ćemo morati na drugi način da se odnosimo prema njima i da će se neke privilegije, koje su bile u nekim ranijim sistemima, ponovo vratiti našim davoacima krvi“, naglasila je ministarska Grujičhić.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je da užička transfzija pokriva ceo Zlatiborski okrug, pa će ova vozila mnogo značiti, jer ovde ima oko 35.000 dobrovoljnih davalaca krvi.

„Brzi hemoglobin, skrining uređaji za donore krvi, inkubator za trombocite, automatski separator, vage za krv, ručni siler, zamrzivač za skladištenje krvi i krvne plazme i pehametar već su u upotrebi, a od danas će biti i ova dva vozila. Značajna donacija za Službu transfuzije, ali pre svega za sve građane Užica i Zlatiborskog okruga, koji kao i svi građani Srbije zaslužuju visok kvaliltet zdravstvenih usluga, na čemu svi radimo zajedno“, istakla je užička gradonačelnica Užica.

Užicu je, zahvaljujući fondovima EU, u poslednjih desetak godina realizovano devet projekata, a trenutno su u toku tri projekta.