2. jun 2023 19:54

Čačak: U okviru projekta "Život nema reprizu" na trgu izložen simulator saobraćajnih nezgoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: U okviru projekta "Život nema reprizu" na trgu izložen simulator saobraćajnih nezgoda

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, ilustracija

ČAČAK - Policijska uprava u Čačku u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Čačka i Kancelarijom za mlade u okviru realizacije projekta „Život nema reprizu“ danas je na Gradskom trgu u Čačku izložila simulator saobraćajnih nezgoda i prezentovanje naočara za simulaciju dejstva alkohola.

"Prema statističkim podacima maj i jun su najrizičniji meseci za vozače, mladi se raspuste, tada kreće i sezona motocikala, dvoročkaša, dosta je dinamičniji saobraćaj nego u zimskom periodu", rekao je član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Filip Kuzmanović.

Kancelarija za mlade u Čačku do sada je organizovala veliki broj sličnih akcija sa ciljem da se mladima stavi do znanja koliko je važno odgovorno učestvovati u saobraćaju.

"Ono što je nama cilj jeste da pokažemo mladima i svim ostalnim građanima kakve posledice imaju ukoliko se nebezbedno ponašaju u saobraćaju, ukoliko ne vezuju sigurnosni pojas, ukoliko putuju bez pauze i planiranog odmora, ukoliko voze pod dejstvom alkohola. Danas smo tu da im pokažemo kako to izgleda putem 'pijanih naočara' koje simuliraju upravo dejstvo alkohola u krvi, takođe je tu i simulator udara koji simulira udar pri brzini od pet kilometara na čas", rekla je kordinatorka Kancelarije za mlade u Čačku Marijana Petronijević.

Ona je napomenula da bi mladi na maturu trebalo da krenu bez automobila, da pozovu taksi i da na taj način sigurno stignu do kuće.

"Mi smo nedavno imali različite obuke i edukacije mladih koje su se ticale upravo ovakvih tema i apelujemo na mlade da ne ugrožavaju ni svoj ni tuđi život u saobraćaju", kazala je Petronijević