13. jun 2023 18:07

Finale "Pažljivkove smotre" održano u Kragujevcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finale "Pažljivkove smotre" održano u Kragujevcu

Foto: TANJUG/FOTO ARHIVA ABS

KRAGUJEVAC - Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je danas finalno Republičko takmičenje za učenike prvog razreda osnovnih škola iz cele Srbije.

U prethodnih šest meseci u ovom projektu Agencije za bezbednost saobraćaja učestvovalo je više od 90.000 dece.

„Pažljivkova smotra“ je organizovana u 71 lokalnoj samoupravi, a u organizaciji je tokom ovih šest meseci učestvovalo preko 500 koordinatora, učitelja i vaspitača, koji su deci prenosili znanja iz saobraćaja i vodili ih na takmičenja.

Prema rečima direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branka Stamatovića cilj smotre je edukacija dece o pravilima saobraćaja i pravilnom učestvovanju u saobraćaju.

„Za nas u Agenciji za bezbednost saobraćaja svako dete koje je učestvovalo na smotri je pobednik, samim tim što su nešto novo naučili a samim tim će biti bezbedniji u određenim situacijama. Danas je u Kragujevcu održano finalno takmičenje, a obezbeđene su i vredne nagrade. Prisutni su predstavnici iz 26 lokalnih samouprava i škola. Zajedno sa Pažljivkom uz igru i pesmu deca su još jednom pokazala znanje iz saobraćaja. Ovo je prilika i da podsetimo sve, a pogotovu roditelje, da su nam deca najvažnija i da nam je najvažnija njihova bezbednost u saobraćaju. Jer cilj nam je da predupredimo svaku povredu u saobraćaju kada su deca u pitanju.“- rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je uputio apel svim učesnicima u saobraćaju da vode računa o deci.

Kako je istakao, vizija Agencije za bezbednost saobraćaja je nula stradale dece u saobraćaju i na tome se intenzivno radi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim ministarstvima i institucijama kako bi se dostigao cilj da nijedno dete ne strada u saobraćajnim nezgodama u Srbiji.

Finalnom takmičenju prisustvovao je i promoter Agencije za bezbednost saobraćaja, automobilista Dušan Borković koji je poručio najmlađima da znanja koja su stekli na Pažljivovim smotrama treba da prenose i drugima kao i da je veoma važno da decu od malih nogu naučimo pravilnom ponašanju u saobraćaju.

„Pažljivkova smotra je jedan od najlepših projekata jer na zanimljiv način deca uče veoma važna pravila za bezbednost u saobraćaju. Deca koja od malena uče o saobraćaju i svim pravilima to će usvajati i kasnije kada budu stariji. Ono što ih ja savetujem jeste da svoje znanje prenose dalje i da daju svoj lični primer. Ja kao automobilista im dajem primer da kada vozim brzo na trkačkoj stazi ne vozim brzo u saobraćaju i to je ono što je važno, da poštujemo uvek pravila u saobraćaju“, rekao je proslavljeni automobilista Dušan Borković.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević zahvalio se u ime Ministarstva unutrašnjih poslova Agenciji za bezbednost saobraćaja na organizaciji ove manifestacije i dodao da je edukacija dece u ovom uzrastu veom značajna kako bi mogli bezbedno da učestvuju u saobraćaju.

„Ne treba trošiti reči koliko su znanje i edukacija značajni. Ovde su svi pobednici na ovom takmičenju i drago nam je da budemo deo ovog projekta", naglasio je on.

Na finalnom takmičenju Pažljivkove smotre učestvovala su deca iz Majdanpeka, Vranja i Zemuna, a za sve finaliste su obezbeđene vredne nagrade, kao i edukativni i promotivni materijal koji su danas dobili svi učesnici iz 26 škola u Srbiji.