21. jul 2023 18:49

Aleksandar Sofić obišao Šid i Bačku Palanku zbog velike materijalne štete koju je izazvalo nevreme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Sofić obišao Šid i Bačku Palanku zbog velike materijalne štete koju je izazvalo nevreme

Foto: Pokrajinska vlada

ŠID, BAČKA PALANKA - Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obišao je danas opštine Šid i Bačka Palanka koje su pretrpele veliku materijalnu štetu zbog nevremena koje je zadesilo Vojvodinu.

Sofić je sa predsednikom opštine Šid Zoranom Semenovićem obišao javne objekte i poljoprivredne parcele na kojima je ustanovljena šteta, na kojima je potrebna sanacija, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako je rekao Sofić, Pokrajinska vlada će pomoći u sanaciji štete, i novčano i preko robnih rezervi u građevinskom materijalu.

"Prioritet u sanaciji imaju osnovne škole i predškolske ustanove, zbog početka školske godine, da bi bili uslovni za upotrebu, kao i domovi zdravlja i bolnice, a kasnije i drugi objekti javne namene , kao i verski objekti i ustanove kulture", precizirao je Sofić.

On je naglasio da je potrebno da lokalne samouprave što pre dostave podatke o šteti i prioritete koje treba sanirati, kao i da u što kraćem roku podnesu zahteve za nadoknadu štete.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović je rekao da je u ovoj opštini proglašeno vanredno stanje i da su sva preduzeća, kao i volonteri na terenu, i rade na raščišćavanju i sanaciji štete.

"Najveću štetu su pretrpeli voćnjaci, usevi i parkovi, a u poljoprivredi je šteta nenadoknadiva. Od infrastrukturnih objekata na OŠ „Sremskim front“ je uništen krov, a do sada je opštinska uprava dobila oko hiljadu prijava štete, i prema prvim procenama iznos je oko 10 miliona evra", rekao je Semenović.

U opštini Bačka Palanka do sada su zabeležena brojna oštećenja na javnim objektima, najviše na školama.

Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka Mita Lačanski je rekao je da je najveći problem što nemaju još sva domaćinstva struju, a neki ni vodu.

"Oštećeni su električni vodovi i bandere, a najviše problema je u Čelarevu, a u toku dana pristiglo je oko 300 prijava fizičkih lica za štetu", rekao je Lačanski.

Ukupan broj objekata koje treba sanirati je 27, a najoštećenija su tri objekta i to sportska hala, fiskulturna sala i škola " 9. maj" gde su devastirani krovovi.

Prema njegovim rečima, samo za sanaciju krova na fiskulturnoj sali u Čelarevu će biti potrebno oko 2,5 miliona dinara, dok će za školu "9. maj" biti potrebno oko dva miliona dinara, navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.