22. decembar 2022 14:11

Unicef: Potencijalna epidemija malih boginja se može izbeći vakcinacijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Unicef: Potencijalna epidemija malih boginja se može izbeći vakcinacijom

Foto: Pančić

BEOGRAD - Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) upozorio je da je u Srbiji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, nakon što je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji za 2020. i 2021. godinu.

Ističu da, naročito brine pad obuhvata vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) - koji je u 2021. godini iznosio 74,8 odsto na nacionalnom nivou, a u jedom od gradova samo 24,4 odsto.

Kako UNICEF navodi u saopštenju, ovaj pad je delom posledica lošije dostupnosti pedijatrijskih službi tokom perioda pandemije, ali i rezultat takozvane „infodemije“ i povećanog protivljenja vakcinama u javnosti.

„Iako se čini da smo na korak od izbijanja epidemije malih boginja u Srbiji, ta situacija se može izbeći. Kvalitetne i bezbedne vakcine su dostupne u Srbiji, a pedijatrijskim službama je lakše pristupiti sada nego u periodu pandemije virusa kovid-19 koja je u velikoj meri iza nas“, podvukla je Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji.

Kostadinova ističe da angažovanje ključnih aktera u procesu imunizacije – zdravstvenih radnika - lekara, pedijatara, medicinskih sestara, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, ali i roditelja, nastavnika, donosioca odluka – može dovesti do brze vakcinacije onih koji su propustili da prime svoje doze MMR vakcine i time do veće zaštite sve dece, naročito one koja su u najvećem riziku zbog slabog imunog sistema.

„Na taj način će se smanjiti i rizici od epidemije i bolesti. Pozivamo roditelje da potraže proverene izvore informacija o vakcinama i imunizaciji, da razgovaraju o stvarima koje ih brinu sa zdravstvenim radnicima i donesu pravu odluku na osnovu svih informacija – a to je da odmah vakcinišu svoju decu“, dodala je Kostadinova.

Unicef upozorava da su male boginje ozbiljna virusna infekcija koja može uticati na zdravlje, rast i razvoj dece i dodaju da osim direktnih posledica infekcije na organizam, koje mogu biti i smrtonosne, virus malih boginja takođe slabi imuni sistem i čini decu podložnijom drugim zaraznim bolestima poput upale pluća i dijareje, čak i mesecima nakon samog zaražavanja malim boginjama kod onih koji ih prežive.

Kako su istakli, tokom epidemije malih boginja u Srbiji između 2017. i 2019. godine, bilo je nekoliko hiljada zaraženih i hospitalizovanih i 15 smrtnih slučajeva, od čega četvoro dece mlađe od četiri godine.

Vakcine spadaju u najveća globalna javno zdravstvena dostignuća.

Iz Unicefa upozoravaju, da mnoge zemlje širom sveta i dalje imaju problema sa vakcinisanjem celokupne populacije dece, ali kako je istaknuto, Srbija je u privilegovanom položaju, jer ima adekvatan broj svih potrebnih vakcina koje su lako dostupne stanovništvu.

U saopštenju Unicefa se ukazuje da danas postoje vakcine protiv više od dvadeset i pet smrtonosnih bolesti, uključujući i MMR vakcinu koja u dve doze pruža celoživotnu zaštitu od tri virusna oboljenja.

Kako su ukazali, imunizacija jedan od ključnih prioriteta Programa saradnje između Unicef-a i Vlade Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine, koji je takođe prepoznat i u višegodišnjim planovima saradnje sa Ministarstvom zdravlja.

Dodaju da je Unicef spreman da pruži dodatnu podršku Vladi, zdravstvenim radnicima i roditeljima kako bi se dostigao potrebni obuhvat od 95 ili više procenata svim vakcinama, a posebno sa dve doze bezbedne i delotvorne MMR vakcine koja može zaštiti svu decu od malih boginja i eliminisati ili značajno smanjiti širenje ove opasne bolesti.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je prošle nedelje da je u Srbiji tokom prošle godine 74,8 odsto dece primilo MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, zauški i rubele, i da je to daleko ispod očekivanog obuhvata od 95 odsto koji obezbeđuje jak imunološki bedem i dobru zaštitu nacije od malih boginja.

Poslednju epidemiju malih boginja u Srbiji desila se 2017. godine, kada je zaraženo više od 5.800 ljudi, a preminulo 15 ljudi.