11. oktobar 2023 14:54

Vladan Šaponjić: Do sada dato više od 56.000 doza vakcine protiv HPV

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladan Šaponjić: Do sada dato više od 56.000 doza vakcine protiv HPV

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Do sada je dato više od 56.000 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) deci uzrasta od 9 do 19 godina, dok je najmanje jednu dozu primilo više od 27.000 dece, rekao je danas Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna prošle godine, a obezbeđena je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina.

Šaponjić je rekao da je od oko 27.000 dece koja su primila bar jednu dozu vakcine u potpunosti zaštićeno više od 60 odsto dece, što znači da su primili dve ili tri doze u zavisnosti od uzrasta.

"Do 14. godine je predviđeno da se daju dve, a od 15. godine do 19. godine do tri doze i iskorišćenost te vakcine je jako dobra, 60 odsto je do sada dato, ove ostale su sačuvane za drugu i treću dozu onih koji su započeli i za primarnu vakcinaciju nove dece", rekao je Šaponjić.

Istakao je da je izuzetni važno što je ta vakcina na raspolaganju u našoj zemlji i dodao da države koje su ranije počele sa masovnijom vakcinacijom praktično ne registruju karcinom grlića materice i neke druge karcinome koje izaziva humani papiloma virus.

"Mi smo još uvek zemlja sa relativno visokom učestalošću karcinoma grlića materice i drugih karcinoma koje izaziva HPV i nažalost sa velikom stopom umiranja od karcinoma grlića materice, što će, nadam se, u godinama koje su pred nama zahvaljujući vakcini biti prošlost", rekao je Šaponjić.