20. oktobar 2023 09:53

Nenad Stanisavljević: Stanica Beograd centar u Prokopu zadovoljava najviše standarde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stanisavljević: Stanica Beograd centar u Prokopu zadovoljava najviše standarde

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sve je spremno za ceremoniju svečanog otvatanja glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja se prostire na 5.600 metara kvadratnih i zadovoljava najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

"Danas na Dan oslobođenja Beograda biće puštena u rad Novoizgrađena železnička stanica Beograd Centar u Prokopu u 18 časova, a ceremoniji će prisustvovati predsednik republike Aleksandar Vučić. Radovi su počeli avgusta 2022. godine, što znači da je novi objekat u Prokopu izgrađen za nešto manje od 15 meseci, nakon što ovaj posao nije bio završen u prethodnih skoro pola veka", rekao je za Tanjug Nenad Stanisavljević, ispred Infrastrukture “Železnice Srbije”.

Prema njegovim rečima, novi objekat zadovoljava sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

"Peronski deo povezan je sa staničnom zgradom, postavljeni su liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici su dobili nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja. Nova stanična zgrada u Beograd Centru projektova je iznad 10 koloseka i šest perona. Trenutno su izgrađena i u funkciji osam koloseka i pet perona. Takođe, i deo železničkog osoblja u stanici u novoj staničnoj zgradidobiće savremene i funkcionalne uslove za rad", rekao je Stanisavljević.

Infrastruktura železnice Srbije će, kako je naveo, u narednom periodu izgraditi prvi i drugi kolosek u Beograd Centru, svaki dužine od po 500 metara, ali ovaj posao nije deo projekta izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu, niti je na bilo koji način uticao na izvođenje radova na izgradnji stanične zgrade ili funkcionisanje saobraćaja u stanici.

"U samoj stanici izgrađeno je i 14 lokala, površine 811 kvadratnih metara, različite komercijalne namene - maloprodaja, restoran, rent a kar, pekara, kafeterija, novinarnica, menjačnica, a svoje prostorije u objektu imaće i MUP Srbije, Turistička organizacija Beograda i ambulanta. U stanici Beograd Centar na koti 105 prethodno je izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50.000 kvadratnih metara. Vrednost radova iznosila je oko 1,4 milijardi dinara. Ti radovi trajali su od maja 2020. do avgusta 2022. godine", rekao je Stanisavljević.

Istakao je da u narednom periodu predstoji i izgradnja pristupne drumske saobraćajnice koja treba da poveže auto put i stanicu Beograd Centar, a u toku je tenderska procedura za izradu projekta.