14. novembar 2023 08:54

U Domu zdravlja Voždovac organizovani preventivni pregledi povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Domu zdravlja Voždovac organizovani preventivni pregledi povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Foto: Shutterstock.com/BlurryMe, ilustracija

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Dom zdravlja Voždovac danas organizuje zdravstvene preglede u cilju prevencije jedne je od najčešćih nezaraznih bolesti.

Pregledi će biti organizovani u Ustaničkoj ulici 16 i Bulevar JNA 86 do 10 sati.

Dr Jelena Jovanović, internista kardilog u DZ Voždovac, izjavila je za Tanjug da je dijabetes česta i masovna, globalna bolest, ističući da svaki peti čovek na svetu boluje od nje i da je ta bolest u progresiji.

"Mi smo danas osmislili da proverimo faktore rizik. Radićemo proveru nivoa šećera u krvi, krvni pritisak i puls i indeks telesne mase", kaže Jovanović.

Navodi da će građani dobiti savete za pravilnu ishranu i unapređenje zdravlja, kao i procenu faktora rizika za nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja.

"Danas smo organizovali preglede u Ustaničkoj 16, u Kutku zdravlja - pregledi će se raditi do 10 časova, isto i na adresi Bulevar JNA 86 i odmah pored se nalazi i laboratorija, kako bi građani brzo mogli da dobiju rezultate", rekla je Jovanović.

Ona ističe da je šećerna bolest jedna od najčešćih nezaraznih bolesti i da broj obolelih od šećerne bolesti duži niz godina raste i poprima razmere globalne epidemije.

Jovanović navodi da se, iako se najviše incidence registruju u razvijenim zemljama, najveći porast obolelih očekuje u zemljama u razvoju.

Ona naglašava da je dijabetes u svetu peti, a u Srbiji treći vodeći uzrok umiranja, a peti uzorak opterećenja bolešću.