27. decembar 2023 13:40

Unija Roma Srbije: Kazniti napadače koji su pretukli Branka Kajtazija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Unija Roma Srbije: Kazniti napadače koji su pretukli Branka Kajtazija

Foto: Shutterstock.com/Yakov Oskanov, ilustracija

BEOGRAD - Unija Roma Srbije (URS) najoštrije je danas osudila brutalni napad na doktora Branka Kajtazija i njegove maloletne sinove u Osnovnoj školi “Branislav Nušić” na Voždovcu i pozvala nadležne da hitno istraže ovaj incident i privedu pravdi odgovorne za napad.

"Takav čin nasilja, posebno kada je motivisan nacionalnom pripadnošću, predstavlja neprihvatljivo ponašanje koje mora biti najoštrije kažnjeno. Izražavamo iskrenu zabrinutost zbog porasta incidenata koji se temelje na nacionalnoj pripadnosti, a koji ozbiljno ugrožavaju temeljne vrednosti mirnog suživota i tolerancije", navodi se u saopštenju URS.

Poručuju da niko ne sme biti izložen fizičkom ili verbalnom nasilju zbog svoje nacionalne pripadnosti ili bilo koje druge karakteristike i da svi građani, bez obzira na svoju nacionalnost, zaslužuju da žive u sigurnom i inkluzivnom društvu.

Ističu da je neurolog Branko Kajtazi istaknuti član URS i cenjeni stručnjak u svom polju, i da je njegovo premlaćivanje napad na celokupnu romsku zajednicu i njihovu borbu za jednakost i prava.

"Pozivamo sve građane, organizacije civilnog društva da zajedno radimo na izgradnji inkluzivnog društva u kojem se poštuju ljudska prava i različitosti, a najviše državne i gradske funkcionere da svojim izjavama ne promovišu rasističke stereotipe o jednoj od najmarginalizovanijih grupa, jer takve izjave ne samo da su diskriminatorne već i `zapaljive` jer podstiću nasilje nad romskom zajednicom kao što je slučaj premlaćivanja Branka Kajtazija", navodi se u saopštenju.