18. januar 2024 10:48

Predrag Marković: Još jedna odluka kojom se zagorčava život Srba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predrag Marković: Još jedna odluka kojom se zagorčava život Srba na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković izjavio je danas da je uredba Centralne banke Kosova da je od 1. februara evro jedina valuta koja se može koristiti za transakcije u gotovini i platnom sistemu, još jedna u nizu odluka da se zagorča život Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Administracija Aljbina Kurtija na svaki način želi da Srbima zagorča život, od velikih poteza kao što su napadi policije na srpske sredine, do ovako sitnih poteza, od kojih su neki strašni kao što je zabrana prometa lekova. Srbi na Kosovu su očvrsli u odbrani svojih interesa", rekao je on za Tanjug.

Marković kaže da Srbija može da izađe na kraj sa poteškoćama, ali napominje da treba "do neba da se viče" da je to rušenje svih mogućih ljudskih prava.

"Zamislite kada bi to funkcionisalo u BiH, gde su sve moguće valute u opticaju bez ikakvih problema. U tom smislu Kosovo još jedanput pokazuje da je najgora zemlja kada su u pitanju ljudska prava, pre svega ljudska prava Srba", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će naći način da izađe na kraj sa ovim jer je platni promet stvar koje može na razne načine da se obavlja.

On je dodao da je bitno da država, kao i do sada, bude uz svoj narod i da Srbi na Kosovu žive bolje od kosovskih Albanaca kako bi se pokazalo da je bolje živeti u srpskoj državi, nego izvan nje.

"Ono što je paradoks, EU ne može ništa Kurtiju, ona može samo da ga moli jer Kosovo je takva zemlja bez budućnosti da ne može da ih uceni. EU može da uceni Srbiju povlačenjem investicija, zaustavljanjem integracija, a Kosovo koje nikad neće dobiti velike investicije i koje nikad neće biti integrisano, oni su ispod linije udarca, što je dosta strašno i za njih, ne samo za nas", izjavio je Marković.