26. januar 2024 13:24

Kineska Nova godina biće proslavljena u Srbiji od 29. januara do 19. februara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineska Nova godina biće proslavljena u Srbiji od 29. januara do 19. februara

Foto: Shutterstock.com/Dana.S, ilustracija

BEOGRAD - Proslava Kineske Nove godine u Srbiji biće organizovana od 29. januara do 19. februara ove godine, kulturnim programom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Smederevu.

Svečano obeležavanje ulaska u "Godinu zmaja" organizuju vlada Republike Srbije, Ambasada Narodne Republike Кine u Srbiji i Institut za pojas i put.

Kako je najavljeno, svečanost u Nišu zakazana je za ponedeljak 29. januar, a u Novom Sadu za 30. januar. U ta dva grada planiran je operski nastup trupe "Džeđijang Vu".

Proslava u Smederevu biće održana 6. februara, gde će biti organizovana interaktivna izložba, prezentacija tajne ceremonije ispijanja čaja, predstavljanje borilačkih veština, uz lutkarske predstave.

Proslave u Beogradu zakazane su za 7. februar u tržnom centru Galerija, kao i 9. februar kada će biti organizovan i svečani vatromet u 17 časova u Beogradu na vodi, imajući u vidu da u taj čas otkucava ponoć u Pekingu.

Koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra biće održan 19. februara u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu.

Najava niza svečanosti počela je otkrivanjem maskote proslave u Kineskom kulturnom centru u Beogradu - zmaja.

Ambasador Narodne Republike Кine u Srbiji Li Ming rekao je da između naše dve zemlje postoji čelično prijateljstvo, koje se produbljuje u mnogim oblastima.

"Kineska Nova godina podrazumeva porodično okupljanje i sreću. Ona odražava univerzalne vrednosti čovečanstva i dobrobit ljudi stavlja na prvo mesto. Mislim da to predstavlja zajedničku vrednost kineskog i srpskog naroda", istakao je ambasador.

Proslava Kineske Nove godine u našoj zemlji organizuje se šesti put zaredom.

Tim povodom, pomoćnik generalnog sekretara vlade Srbije Danijel Nikolić naveo je da broj šest u kineskoj kulturi ima pozitivno značenje.

"To je broj sreće. On obećava i da će sve što se započne biti i završeno. Vlada Srbije je sa radošću sarađivala sa ambasadom Kine i nastojali smo da svake godine prikažemo neki drugi segment kineske kulture", izjavio je Nikolić.

Direktor Instituta za pojas i put profesor Bojan Lalić ocenio je sve planirane aktivnosti imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Kine i Srbije, istovremeno promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju.

"Planirane aktivnosti uključuju nastupe umetničkih grupa, izvođenje operske predstave, koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra, izložbe i radionice tradicionalnih umetničkih veština i predavanja o kineskoj kulturi", istakao je Lalić.

Kako je podsetio, iskazan je i poseban gest uvažavanja i prijateljstva između Srbije i Kine time što je JP Pošta Srbije izdala posebnu markicu povodom Kineske nove godine i ulaska u Godinu zmaja.