26. januar 2024 15:55

Stanisavljević se sastala sa generalnom direktorkom Međunarodne organizacije za migracije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanisavljević se sastala sa generalnom direktorkom Međunarodne organizacije za migracije

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

BEOGRAD - Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je danas da se na marginama 14. Samita Globalnog foruma za migracije i razvoj u Ženevi, komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević sastala sa generalnom direktorkom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ejmi E. Poup.

Kako se navodi, Stanisavljevićeva je istakla da partnerstvo i kontinuirana saradnja koja traje više od 30 godina na najbolji način odražava iskrenost i razumevanje koji su vodeći principi odnosa koji postoje između Komesarijata i IOM-a, što potvrđuje i činjenica da se ključni projekti IOM misije u Srbiji sprovode u saradnji sa Komesarijatom.

Dodaje se da se komesarka zahvalila generalnoj direktorki na podršci koju IOM pruža Komesarijatu i pozvala je da poseti Srbiju.

Tokom sastanka Stanisavljevićeva je informisala direktorku i o dosadašnjim aktivnostima Komesarijata, kao i o procedurama i postupcima dobijanja azila u Srbiji i o načinima unapređenja postojeće odlične saradnje u oblasti zaštite migranata.

U saopštenju se ističe da je glavna tema Globalnog foruma za migracije i razvoj 2023. godine "Od brige za zaštitu životne sredine do kulturnih aspekata migracija: usvajanje inkluzivnog pristupa izazovima i prilikama ljudske mobilnosti".

U cilju poboljšanja upravljanja migracijama, dodaje se da se na Forumu razgovaralo i o uticaju klimatskih promena na ljudsku mobilnost, ali i radu na obezbeđivanju zdravlja, bezbednosti i prava migranata.