27. januar 2024 20:02

Počela Svetosavska akademija u MTS dvorani u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela Svetosavska akademija u MTS dvorani u Beogradu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Svetosavska akademija pod nazivom "U duhu svetosavlja" koju organizuje Ministarstvo prosvete počela je u 20 časova u MTS dvorani u Beogradu.

Na svečanosti se očekuje obraćanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i patrijarha srpskog Porfirija.

Akademiji prisustvuju i ministri Ivica Dačić, Danica Grujičić, Jelena Begović, Darija Kisić i Tomislav Žigmanov, predstavnici Ministarstva prosvete Ministarstva odbrane, Grada Beograda i verskih zajednica.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije za Tanjug da će Svetosavska akademija biti prilika da obrazovni sistem pokaže da ima nešto što je najvrednije, a to su deca.

Takođe, kako je rekla ministarka, na Svečanoj akademiji deo programa biće posvećen i deci stradaloj u majskim tragedijama.

Kako je istakla ministarka najveće učešće u programu Akademije imaće učenici i studenti, a voditelji programa biće srednjoškolci.

Student Fakulteta primenjenih umetnosti Matija Simović je osmislio kompletan izgled programa koji je inspirisan sprskom kulturom, tradicijom i običajima.

Na sceni će sve vreme biti i hor iz Ćuprije, a predstaviće se i Dramska grupa učenika Radio Beograda.

Himnu će otpevati Nemanja Crnatović, a pesmu "Mi smo deca neba" izvešće hor crkve Sveta Petka.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

U njegovu čast se za vikend širom Srbije, regiona i sveta organizuju svetoslavske proslave i akademije pri crkvama, manastirima, srpskim školama i klubovima.