2. februar 2024 13:38

Udruženja pacijenata: Prevencija i dalje ključna u borbi protiv malignih bolesti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Udruženja pacijenata: Prevencija i dalje ključna u borbi protiv malignih bolesti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sumorna statistika svakodnevno podseća da gotovo dve žene dnevno umru od raka jajnika i grlića materice, a svaka osma žena u Srbiji oboli od karcinoma dojke, zbog toga je i ove godine fokus na prevenciji, poruka je povodom Svetskog dana borbe protiv raka.

Redovni pregled jednom godišnje može da spasi glavu, poručila je danas za Tanjug Gorica Đokić, iz Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i raka grlića materice "Progovori".

 

Ona je podsetila da, kada je reč o raku grlića materice, najadekvatnija prevencija je vakcina protiv HPV-a, za koji se zna da je izaziva taj karcinom "HPV vakcina za decu od devet do 19 godina, koja se prima o trošku države je jedina vakcina koja prevenira rak grlića materice, anusa, penisa.. u svetu postoji 16 godina, a rezultati su takvi da je gotovo 95 odsto rak grlić materice iskorenjen u skandinavskim zemljama, Australiji i onima koji duže od deset godina primenjuju vakcine protiv HPV-a. Nas će neznanje ubiti i ja stalno podsećam da slušamo struku i nauku, jer ova vakcina zaista spasava glavu. Kada je reč o raku jajnika, deceniju gotovo nismo imali savremenu terapiju za lečenje tog maligniteta, ali zahvaljujući državi, pre sedam - osam godina uvedene su dve inovativne terapije na listu i zahvaljujući tome se obolele žene leče", kazala je Đokić.

Posebno naglašava činjenicu da je rak izlečiv, ukoliko se na vreme otkrije, a kada je reč o raku jajnika, Đokić podseća da je zlatni standard i dalje operacija, te hemioterapija.

"Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki karcinom i ne postoji skrining za rano otkrivanje bolesti. Ali, ako se odazovemo pregledu na vreme, bolest otkrivena u ranoj fazi može da se leči, kao što je to moj slučaj. Maligne bolesti ne znaju za godine, granice su pomerene, a mi u Udruženju imamo jako mlade devojke sa rakom jajnika ili grlića materice. Ne treba misliti 'neće mene', taj stav nije dobar, jednom godišnje bez obzira na starost, obavezan je ginekološki pregled", apelovala je ona.

Kada je reč o karcinomu dojke, on je u Srbiji na trećem mestu po učestalosti – oko 4.400 obolelih.

"Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, možemo da kažemo da sve terapije koje postoje za lečenje karcinoma dojke postoje i dostupne su ženama u Srbiji", istakla je za Tanjug Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica".

Bondžić je naglasila da uvođenje inovativnih terapija znači bolji kvalitet života pacijentkinja i bolju prognozu bolesti.

"Nadam se da ćemo zajedno sa Republičkim fondom, sa Ministarstvom, strukom i udruženjima moži da uradimo više za kvalitet lečenja i smanjimo procenat umrlih od karcinoma dojke, a Ženski centar Milica je dostupan za podršku", poručila je ona.

 

S ponosom ističe da je danas 14 godina od postojanja Ženskog centra "Milica" i godinu dana od postojanja Nacionalnog centra za podršku pacijentkinjama sa rakom dojke i raka grlića materice.

"Besplatna linija za podršku primila je preko 500 poziva pacijentkinja i članova porodice koji su dobili savete i nekih 190 dolazaka u Centar. Radi i centar u Vrnjačkoj Banji gde ima 250 dolazaka i pruženih usluga ženama obolelim od raka dojke. Svest žena o značaju preventivnih pregleda se mnogo promenila, od dana kada smo mi osnovali Centar do danas, pre svega zahvaljujući kampanjama koje se pokreću, ali i zahvaljujući medijima", kazala je Bondžić.

Inače, u Srbiji godišnje od nekog karcinoma oboli oko 40.000 ljudi, a premine oko 20.000.