13. februar 2024 11:55

Dejan Škorić: Tiršova ostvaruje više od 90 odsto uspešnih izlečenja malignih bolesti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Škorić: Tiršova ostvaruje više od 90 odsto uspešnih izlečenja malignih bolesti

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Univerzitetska dečja klinika Tiršova ostvaruje više od 90 odsto uspešnih izlečenja malignih bolesti kod dece, izjavio je danas načelnik odeljenja hematologije na toj klinici Dejan Škorić, povodom predstojećeg Međunarodnog dana dece obolele od raka koji će biri obeležen 15. februara.

"Uz inovativne i savremene metode lečenja, koje se u Srbiji uspešno primenjuju, uspešnost izlečenja je 92 odsto kod određenih vrsta leukemije, a na izlečenje utiču rano otkrivanje i tačna dijagnoza, dok je podizanje svesti važan zadatak za sve nas", rekao je Škorić.

Škorić je objasnio da je leukemija maligna bolest krvi i da se najčesća bolest tog tipa razvija u dečjem uzrastu, saopšteno je iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Prema rečima Škorića, u dečjem uzrastu je u 95 do 99 odsto slučajeva zastupljena akutna leukemija, a samo u jedan do pet odsto hronična granulocitna leukemija.

"Bolest kreće naglo, a najčešće se manifestuje poremećajima u krvnoj slici koji dovode do brojnih simptoma i znakova. Deca imaju povišenu telesnu temperaturu, bleda su, lako se zamaraju, imaju tačkice i modrice po koži, gubitak apetita i ponekad jake bolove u kostima. Leukemije se javljaju od najranijeg uzrasta, pa sve do 18 godine", objasnio je Škorić.

Prema njegovim rečima, deca često nemaju sve simptome, već su samo neki prisutni i klinička slika nije uvek ispoljena u potpunosti, a pregledi kod pedijatra su od izuzetnog značaja, kako bi se bolest otkrila na vreme.

Kada je reč o dijagnostici, dijagnoza se postavlja lako, a najpreciznija je molekularna genetika, koja pomaže u određivanju podtipova akutnih leukemija, što je izuzetno bitno za dalju jasnu prognozu bolesti kod pacijenta.

"Inovativne terapije napreduju i pojavili su se novi lekovi, tako da i mi danas sa ponosom ističemo da u Tiršovoj imamo rezultate koji se porede se najrazvijenijim zemljama, kao sto su Francuska, Nemačka, Italija", istakao je Škorić.

Navodi da je hemioterapija ključ u lečenju i glavna terapija, a da lečenje počinje odmah po postavljanju dijagnoze.

"Jako je važno što se napušta radioterapija u lečenju akutnih leukemija, imajući u vidu da može biti uzročnih drugih kasnijih malignih bolesti, dok se od hemioterapije deca oporave od neželjenih dejstava", naveo je Škorić.

Ukazao je da je najteži oblik transplantacija koštane srži i primenjuje se uglavnom kada se bolest vrati.