5. mart 2024 13:35

Institut "Batut" pokrenuo akciju mamografije u Zavodu za zdravlje "Železnice"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Institut "Batut" pokrenuo akciju mamografije u Zavodu za zdravlje "Železnice"

Foto: Shutterstock.com/ORION PRODUCTION, ilustracija

BEOGRAD - Povodom obeležavnja marta kao meseca borbe protiv maligniteta, Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Zavod za zaštitu zdravlja radnika "Železnice" sprovode akciju skrininga raka dojke mamografijom u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Kako je za Tanjug rekla direktorka Instituta Verica Jovanović, važno je naglasiti značaj mamografije kod svih onih žena koje su uzrasta od 45 do 69 godina, a koje u poslednje dve godine nisu obavile ovaj značajan pregled.

"Mamografija je zlatni standard za postavljanje dijagnoze raka dojke. Nažalost prema podacima registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, na tertitorijij naše zemlje vodeće mesto i po obolevanju i po umiranju kada su u pitanju maligne bolesti pripada upravo raku dojke", rekla je Jovanović.

Iz tog razloga, dodala je, postoje ovakve aktivnosti koje se sprovode svakodnevno u kontinuitetu radom domova zdravlja, ali i radom Zavoda za zaštitu zdravlja železničara u Beogradu, kao i svih drugih zdravstvenih ustanova, uključujući i opšte bolnice, kliničko - bolničke centre, Klinički centar kao i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Dolazimo do onih postignuća koja se odnose na otkrivanje što većeg broja onih promena koje mogu biti suspektne na rak dojke, i istovremeno time se otvaraju mogućnosti da se pravovremeno primeni terapija, utiče na ishode lečenja i da se na vreme otkrivena maligna bolest pretvori u jedno hronično stanje sa kojim se dugo živi. Ako pogledamo podatke u 90 odsto slučajeva, ukoliko se rak dojke otkrije na vreme, ishod je povoljan i dolazi do izlečenja", naglasila je Jovanović.

Jovanović je poručila da je "dan za zdravlje - dan za mamografiju".

Objasnila je da u ovoj akciji Zavod za zaštitu zdravlja železničara i Dom zdravlja Voždovac, Dom zdravlja Novi Beograd i ostali domovi zdravlja na teritoriji Beograda rade zajedno podržavajući sprovođenje nacionalnog programa skrininga raka dojke.

"Ovi pregledi dostupni su i u mobilnom mamografu koji je trenutno na platou ispred opštine Novi Beograd, potom ostaje u Beorgadu i biće na lokaciji Beograd na vodi. Do kraja marta radićemo u Beogradu, ali istovremeno podsećamo da naše kolege iz Zavoda za zaštitu zdravlja železničara i u domovima zdravlja ostaju da rade na svim ovim zadacima i kada se rad mobilnog mamografa u Beogradu završi", poručila je Jovanović.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" Vlado Batnožić rekao je da su se rado odazvali ovom pozivu Instituta, i da kao kuća koja već dugo radi na skriningu odnosno prevenciji raka dojke ukazuju na važnost ovih pregleda.

"Kada određena žena u zrelim godinama koja je kandidat za promene na dojci ili primeti promene na dojci dođe, kod nas je uobičajeno da se uradi ultrazvuk, a onda se pošalje na mamograf, koji mi takođe posedujemo i vršimo preglede", rekao je Batnožić za Tanjug.

Što se tiče ove akcije, Batnožić je rekao da su se dogovorili da tokom ovog meseca pregledaju 200 žena iz "Železnice", po spisku koji je poslao "Batut".

"Svaki dan od 12 do 15 sati mi ćemo raditi skrining, a od sedam do 12 sati ćemo raditi ostale preglede dojke koje inače radimo od ranije", rekao je Batnožić.

Prema podacima koje je objavio "Batut" rаk plućа, rаk dојке i rаk dеbеlоg crеvа su vоdеćе lоkаlizаciје rаkа u оbоlеvаnju i u umirаnju.

Rак dојkе kоd žеnа је nајčеšćе diјаgnоstikоvаn mаligni tumоr pоslе rаkа plućа i čini 11,6 odsto svih nоvооtkrivеnih slučајеvа rаkа u svеtu.

Rаk plućа је nајčеšći uzrоk umirаnjа оd mаlignih bоlеsti u svеtu, zаtim rаk dеbеlоg crеvа 9,3 odsto, rаk јеtrе 7,8 odsto, rаk dојkе 6,9 odsto i rаk žеlucа kојi čini 6,8 odsto svih smrtnih slučајеvа оd rаkа u svеtu kоd оbа pоlа.