14. april 2024 13:00

Vučić na svečanosti povodom dana Kobri: Svi koji gaze ustavni poredak Srbije će za to odgovarati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić na svečanosti povodom dana Kobri: Svi koji gaze ustavni poredak Srbije će za to odgovarati

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu počela je danas svečanost povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre kojoj prisustvuje i predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti.

U sastavu Odreda vojne policije „Kobre“ su komanda odreda, komandni vod i čete vojne policije specijalne namene.

Zadaci Odreda vojne policije „Kobre“ odnose se na obezbeđenje potrebnog nivoa operativne sposobnosti i raspoloživosti snaga neophodnih za realizaciju misija.

Jedan od zadataka je i obezbeđivanje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji.

Na ovaj datum 1978. godine, Naredbom saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ, formirano je Odeljenje vojne policije za protivteroristička dejstva u sastavu 282. bataljona vojne policije.

U sastavu odeljenja, koje je preteča današnjih „Kobri“, bio je 1 oficir i 12 podoficira. Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. godine postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje „Kobre“, koji se tada nalazi u sastavu Garde.

Jedinica 2008. godine menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene „Kobre“ i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Od kraja 2020. godine jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a u januaru 2021. godine je preimenovana u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Vučić predao vojnu zastavu komandantu Kobri Darku Đošiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je danas vojnu zastavu specijalne namene komandantu odreda Vojne policije specijalne namene Kobre Darku Đošiću povodom povodom Dana Odreda Kobri.

Vučić je rekao da su zastavu zaslužili disciplinom, radom, istrajnošću i ljubavlju prema otadžbini.

Đošić je rekao da je biti pripadnik jedinice Kobre privilegija odabranih i da je odgovornost pripadnika Kobri ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana.

"Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti. Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred", rekao je Đošić.

Rekao je da je ta jedinica izvršavala zadatke svuda u svetu, i da je nisu zaobili ni ratni sukobi devedesetih godina, kao i da su predstavljali vojsku i državu na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Istakao je i ogroman doprinos koji su u građenju imena jedinice dali veterani i rekao da će oni uvek biti sastavni deo Kobri.
Naveo je da je odred prošle godine primio nove pripadnike koji su prvi put došli iz civilnih struktura društva i rekao da je to nalog za budućnost i garant opstanka jedinice.

"Izabrali smo najsposobnije, uvodimo ih u stroj i spremamo se za sve izazove da sa bratskim jedinicama obavimo najteže zadatke u najtežim uslovima", rekao je Đošić.

Rekao je da, zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom. 

Dodao je da se posebna briga vodi o ekonomskoj sigurnosti pripadnika, kroz stambena zbrinjavanja i primanja koja su na najvišem nivou.

"Zato želim jasno i glasno da kažem Hvala vam što ste vratili dostojanstvo vojsci Srbije, 46 godina postojanja jedinice ispunjaju vrhunskim profesionalnim dostignućima, a poštovanje vojničke časti i dužnosti učinili su nas ponosom vojske i građana Republike Srbije. Svim pripadnicima jedinice odajem priznanje na dosadašnjem trudu, radu, profesionalizmu i požrtvovanju", zaključio je Đošić.
 

Srbija u sred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta snažnije nego ikad

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na svečanosti da se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju.

Vučić je rekao da mu je velika čast što je predsedničkom odlukom mogao da dodeli Kobrama vojnu zastavu. 

"Vojnu zastavu koju ste zaslužili svojom profesionalnošću, disciplinom, marljivošću, posvećenošću, ali pre svega, ljubavlju prema otadžbini. Zastavu koju ste dobili, rekao sam pukovniku Đošiću samo jednu rečenicu - ona nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni padanje naše zemlje Srbije. Najbolji i najveći garant da se to neće dogoditi, jeste vaša i druge jedinice Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Istakao je da danas nije lako biti pripadnik vojske niti pripadnik Kobri.

"Onih koji su nečujni, a ubojiti, onih koji malo govore, a mnogo rade. Nije lako, zato što se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške, krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju. I neće biti lakše, zato nam je potrebno da snažimo svoju vojsku, da ulažemo i preko mere u zaštitu svog suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo sve one koji žele uništenje Srbije", istakao je Vučić.

U narednom periodu borićemo se da sačuvamo obraz i ugled Srbije

Vučić je rekao da će se u narednim danima i nedeljama boriti svim političkim sredstvima da se sačuva obraz i ugled Srbije, da se odbrane interesi Srbije i da se kao mala zemlja suprotstavimo najmoćnijima u svetu. 

"Greše svi iz sveta koji misle da je nekoga moguće dugo progoniti, a da on posle izbegavanja, sklanjanja od sopstvenih problema u jednom trenutku ne razmisli i ne kaže sebi vreme je da se suočimo sa svima vama i da kažemo da dalje nemamo gde, jer nas bukvalno dovodite u situaciju da budemo u uglu i da jedino što možemo jeste da čuvamo otadžbinu Srbiju", rekao je Vučić na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, u kasarni "Vasa Čarapić".

Prema njegovim rečima, neuslovne zgrade za "Kobre" će uskoro biti zamenjene novim domom za vojnike koje su vojnici tražili i koje će posle 46 godina, posle 1978. godine dobiti. 

"Plate vojnika u našoj zemlji biće samo veće. Moći ćete da izdržavate svoje porodice, moći ćete da im garantujete sigurnost, ali ono što se od vas traži je više od svega u odnosu i od svakoga u svakom drugom pozivu", rekao je on.

Dodao je da to znači da na svaki poziv otadžbine odgovore sa "da" i da nema "teško", jer tu reč, kako je rekao, neće da čuje. 

"Baš kako je to izgovarao veliki vojvoda Živojin Mišić. I hoću da kažem građanima Srbije da je ovo jedinica, imali smo divnih jedinica sa odzivom 96 98, 99 odsto ali da smo u decembru 2022. godine kada smo očekivali napad na naš narod, na Kosovu i Metohiju, jedina jedinica koja se 100 odsto odazvala jesu 'Kobre''. I gde su i oni momci koji mene obezbeđuju na dnevnom nivou iz civilnih odela, iz svakodnevnih vojnih uniformi i iz toga sekunda obukli svi ratne vojne uniforme", rekao je on.

On je im je zahvalio na tome što im nikada nije bilo teško, da prvi u redu budu u odbrani otadžbine i da svoje živote stave na raspolaganje otadžbine. 

"Daćemo sve od sebe, da to ne morate da činite u budućnosti. Ali vi dobro znate kakav vam je poziv i znate šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio Kobrama na tome što sa velikom odgovornošću i ozbiljnošću rade svoj posao.

"Hoću da vas zamolim da uvek budete na raspolaganju svojoj Srbiji, vašoj jedinoj otadžbini. Čestitam vam vojnu zastavu, sa ponosom je nosite i nikad je nikome u ruke ne predajte", rekao je Vučić.

Naveo je da će šal, odnosno malu zastavu, a na kojoj piše odred vojne policije Kobre, nositi sa ponosom na svakom mestu od Strazbura, Brisela, ponoseći se najlepšom crveno-plavo-belom trobojkom, koju, kako je rekao, niko nikada neće moći da oduzme Srbiji i koju nikome neće dati.

"Kao što im nećemo dati, da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu, praveći se pri tom da to nije istina i kako nam u stvari žele dobro i kako čeznu, da se mi pripojimo modernom svetu, ali ipak imamo najtežu moralnu, političku i pravnu kvalifikaciju iza sebe", naveo je Vučić.

Dodao je da će dati sve od sebe  da se odbrane interesi Srbije i da se kao mala zemlja suprotstavimo najmoćnijima u svetu. 

"Onima koji su nam i juče zamerali, zašto to radimo? To radimo zato što obraz nema cenu, zato što Srbija nije na prodaju, zato što otadžbinu volimo, više od svega. Zato ćemo se suprotstaviti svima vama, koji mislite da imate pravo da nam otadžbinu komadate, koji mislite da imate pravo da menjate istoriju i koji mislite da mnogostradalni srpski narod imate pravo da okarakterišete kao genocidni", rekao je Vučić.

Napisao sam 14 pisama evropskim liderima povodom odluke Saveta Evrope

Vučić je poručio da je Srbija preduzela sve mere i da je napisao pisma svim članicama Saveta Evrope, ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

"Napisao sam ukupno, mislim 14 različitih pisama evropskim liderima. Uglavnom su to bila personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu i specifične okolnosti i specifične odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, na drugi način nepriznavačima", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je vodio računa o tome sa kojima smo imali i posebne odnose, naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijima. 
Sva ta pisma su prosleđena, dodao je Vučić.

"U tim pismima, pošto ovo nije pitanje tehnike, tražio sam da još jednom razmotre svoju odluku i odluku parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja će uslediti za dva dana, da na komitetu ministara njihov odluka bude drugačija, upravo zbog toga što i kada govorimo o vladavini prava, jasno je da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo provodi goli teror nad srpskim narodom, da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana", rekao je Vučić.

Istakao je i da nikakav proces ne postoji.

"Posebno sam ukazao na trik kojim misle da se posluže 10. maja šaljući u  tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO koje su Evropljani predložili, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope. Mi ćemo nastaviti da radimo i da se borimo, o tome sam naravno najduže razgovarao i sa francuskim predsednikom i Emanuelom Makronom i on je imao razgovore juče i prekjuče sa Olafom Šolcom. Videćemo kako će dalje da se razvija, u svakom slučaju mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu", rekao je Vučić.

Poručio je da je to ono što je naš zadatak i što mi možemo da učinimo.

Uskoro idem u Njujork, borićemo se do kraja protiv rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom najava usvajanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama da će se Srbija boriti snažno i do kraja i  najavio da, posle učešća na sajmu u Mostaru, putuje u Njujork.

On je obraćajući se novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ rekao da je u međuvremenu napisao pismo za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je tamo uputio svog specijalnog izaslanika. 

"Ja sam zamolio sve i molim i dalje sve ljude bez obzira na političku pripadnost, koji žele da pomognu svojoj zemlji. Zahvalan sam gospodinu Vuku Jeremiću što je iskazao tu želju. Dakle, gospodin Jeremić će sutra predsedniku Generalne skupštine uručiti moje pismo i sa njim razgovarati i preneti mu sve moje usmene poruke", rekao je on.

Naveo je da je pozvao ljude različitih opcija da pomognu jer, kako je rekao, potrebni su nam višeslojni razgovori oko rezolucije o Srebrenici gde moramo da pokušamo da objasnimo ljudima da to nije negiranje užasnog zločina koji se dogodio, već da je reč o geopolitičkoj igri velikih sila, koje su nas u međuvremenu obavestile da će snažno da lobiraju za tu rezoluciju.

Istakao je da juče dobijena zvanična potvrda Sjedinjenih Američkih Država da će izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici. 

"Ja sam njima potvrdio da ću izuzetno jako da se borim protiv njihovog lobiranja i protiv svih njihovih stavova po tom pitanju i nastaviću da to radim svom svojom snagom", rekao je on.

Dodao je da koliko god on bio, mali ili iz male i politički manje i slabije zemlje, ne misli da je to pitanje nečije snage, već pitanje pravde i istine. 

" Ono čime morate da se rukovodite su svetinje koje branite i čuvate i to je mnogo veće od sile koja vas napada, tako da ćemo mi da se borimo i borićemo se hrabro, snažno i do kraja", rekao je Vučić.
Istakao je da će se protivnici iznenaditi rezultatima, jer iako su male šanse da pobedimo, iznenadiće se koliki je stepen otpora slobodarskih naroda u svetu i činjenicom koliko je zastava Srbije popularna kod slobodoljubivih naroda.

Imaću mnogo sastanaka u Njujorku, od danas neke zemlje nazivam partnerskim

Vučić je najavio da će u Njujorku 23. i 24. aprila imati mnogo sastanaka i brifinga za prijateljske zemlje i da će od danas neke zemlje nazivati "partnerskim", a ne prijateljskim.

Na pitanje kakva diplomatska aktivnost je planirana za Njujork i koje su zemlje za Srbiju najvažnije da možemo da računamo na njihov glas "protiv" ili da budu uzdržane kada se bude glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je naveo da će 23. i 24. aprila da ima mnogo sastanaka i brifinga.

"Nemojte se ljutiti, ne mogu da nazivam prijateljskim zemljama one koji bi da nas uveravaju da su nam to. Od danas ih nazivam partnerima, partnerskim zemljama. To je jedan lep eufemizam koji ne znači ništa. Tako da, imaćemo partnere i prijatelje u svetu, i partnere i prijatelje u regionu", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše situaciju na Bliskom istoku i da li će se nastaviti eskalacija, Vučić je rekao da očekuje trenutno smirivanje, ali ne i dugoročno.

Govoreći o pismima koje je poslao evropskim liderima zbog pokušaja Prištine da postane član Saveta Evrope, naveo je da nije još uvek dobio odgovore, što je, kako je rekao i logično, jer su pisma tek poslata.

"Što se tiče odgovora, nisam dobio odgovore tek smo poslali pismo, nije realno. Razgovarao sam i sa ambasadorima, poslao poruke u velike centre i u Peking, i u Moskvu, i na svaki drugi način svuda po svetu. Razgovaraću sa mnogo predsednika sa različitih kontinenata, što bih ja njima otkrivao, gde, šta i kako", rekao je Vučić.

Pitanje ostavki odbornika uoči lokalnih izbora regulisano zakonom

Vučić je rekao da pred Srbijom postoje daleko veći problemi od toga hoće li odbornici podneti ostavke uoči lokalnih izbora i istakao da je čitava procedura definisana i regulisana zakonom i da sve strane treba da sednu i razgovaraju.

Vučić je, tokom svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre u kasarni "Vasa Čarapić", rekao da ga zanima samo da izbori budu sprovedeni u skladu sa zakonom i da građani imaju pravo da na njima biraju.

Rekao je da odbornici verovatno na mnogim mestima neće podneti ostavke, ali da postoje zakonski i ustavni okviri oko kojih treba da razgovaraju.

Vučić je podsetio da je i pre mesec dana bio za to da se svi izbori održe 2. juna, ali i da je bilo dovoljno prostora za razgovor.

"Trebalo je da dođu kod mene na konsultacije, pa nisu hteli. Trebalo je da dođu na konsultacije kod predsednika Narodne skupštine, pa nisu hteli. Pa su onda hteli kad su ih pritisli iz ambasada i kad su im rekli da neće da ih podržavaju", rekao je Vučić.
Istakao je da Srbija u ovom trenutku ima mnogo većih problema od međusobnih svađa i da tema lokalnih izbora nije značajna za građane Srbije i da, prema jednom velikom istraživanju, ta tema interesuje svega dva odsto građana.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu poslanika u Bundestagu Josipa Juratovića o tome da bi Srbija trebalo da prihvati pomoć stručnjaka iz Evropske unije kada je reč o izborima, Vučić je odgovorio da se Juratović u to ne razume i da je "završio karijeru u nižerazrednom Vratniku".

Na pitanje novinara da prokomentariše odnos lidera SSP Dragana Đilasa i lidera pokreta "Kreni-promeni" Sava Manojlovića, Vučić je odgovorio da oni gledaju "ko će kome da vidi leđa" i da se Manojlović sprema za neka buduća vremena, kad Vučić bude napustio politiku, pa će tad Manojlović pomislti da ima neku šansu pored Đilasa.

"Svađaće se, nek rade šta hoće", rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio veteranima "Kobri", navevši kako su rekli da su prvi put pozvani na ovakav događaj, posle puno godina.

Svi koji gaze ustavni poredak Srbije će za to odgovarati

Predsednik je izjavio povodom hapšenja Srbina sa Kosova i Metohije Srećka Sofronijevića, koji je uhapšen zbog navodnog kršenja ustavnog poretka tzv. "Kosova", da je Sofronijević srpski junak ranjen od strane "bandita" u Prištini, čije hapšenje su, kako je istakao, sproveli isti ti "banditi", uz direktnu podršku EU i SAD. 

"Svi ti dole što sede (na Kosovu i Metohiji) od EULEX-a do američkog ambasadora (u Prištini Džefrija) Hovenijera, služe samo da pokriju svaku Kurtijevu kriminalnu odluku. Ničemu drugom oni ne služe", izjavio je Vučić u kasarni "Vasa Čarapić", nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre".

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li se hapšenjem Srećka Sofronijevića pojačavaju pritisci na Srbiju, poručujući da će svi koji gaze ustavni poredak Srbije, za to odgovarati.

"Svi vi, koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način, odgovaraćete za to. Svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to. Pa ne mogu Srbi (Sofronijević) da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili nekome. Još ih upucate, pa ih još terate u zatvor. A da odgovora nema - nećete taj film više da gledate. Lepo, sad više nećemo ni da ih pitamo ni za šta, pošto sam sit laži, naslušao sam se njihovih laža i garantija", rekao je Vučić.

Govoreći o lažima tog dela međunarodne zajednice, Vučić je istakao da su "brutalno" lagali Srbiju, kao što je, kako kaže i danas lažu.

"I nastaviće da nas lažu, objašnjavajući nam kako je to sve za naše dobro. Od sada ćemo mi da radimo ono što je za naše dobro, u skladu sa našim interesima, u skladu sa našim vizijama, a ne u skladu sa njihovim pogledom u budućnost", poručio je Vućić.

Ako se izglasa rezolucija o Srebrenici, tražićemo nestalno mesto u SB UN

Predsednik je rekao da ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, a Srbija će se do poslednjeg trenutka truditi da se to ne dogodi, naša zemlja kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. 

"Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine", rekao je on novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“. 

Dodao je da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale.

"I sada ćemo da ih pobeđujemo u svemu, pošto nam je jasno da razgovora, kompromisa i dogovora po tom pitanju nema. U svim telima i organizacijama Ujedinjenih nacija ćemo na svakom mestu da ih pobeđujemo", naglasio je on.

Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme.

"O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i  govoriti", rekao je Vučić.