16. april 2024 12:15

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata bogoslovskih fakulteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata bogoslovskih fakulteta

Foto: Shutterstock.com/smolaw, ilustarcija

BEOGRAD - Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde dodelila je stipendije najboljim studentima bogoslovskih fakulteta i akademija u Srbiji, a ugovori o stipendiranju potpisani su danas u Palati Srbija.

Ugovore o stipendiranju potpisali su direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i najviši predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica koje su podnele prijave na konkurs Uprave - patrijarh srpski Porfirije, muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić i izaslanik beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta, velečasni Ivan Polet.

Patrijarh srpski Porfirije je, nakon potpisivanja ugovora, poručio da prosveta za srpsku crkvu, kao i za druge verske zajednice, predstavlja jednu od najvažnijih briga.

Naveo je da bogoslovlje nije samo jedna od nauka koja pruža mogućnost pojedincu i zajednici da stiče znanja, da nije samo sabiranje određenih informacija o Bogu i znanja koja se tiču verskog života, već je bogoslovlje, kako je istakao, izraz iskustva susreta sa živim Bogom.

"Bogoslovlje je jedna od najvažnijih briga crkve i svih verskih zajednica", poručio je patrijarh Porfirije.

Događaj je organizovala Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, koja kontinuirano opredeljuje sredstva za stipendiranje studenata bogoslovskih fakulteta i akademija, a svojim programskim aktivnostima daje značajnu podršku teološkom obrazovanju.

Svečanosti su prisustvovali dekani teoloških fakulteta, rektori pravoslavnih srednjih bogoslovskih škola, direktori medresa, direktor gimnazije "Paulinum" i predstavnici Ministarstva prosvete.

Stipendije važe za školsku godinu 2023/2024. i namenjene su studentima osnovnih, master i doktorskih studija bogoslovskih fakulteta.

Nakon potpisivanja ugovora održaće se okrugli sto "Versko obrazovanje u 21. veku - perspektiva i usklađenost sa sistemom obrazovanja u Republici Srbiji" koji predviđa razmatranje pitanja razvoja i unapređivanja verskog obrazovanja u odnosu na propise koji uređuju oblast obrazovanja u Republici Srbiji.