19. januar 2023 13:45

Državno veće tužilaca dalo pozitivno mišljenje o nacrtima pravosudnih zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Državno veće tužilaca dalo pozitivno mišljenje o nacrtima pravosudnih zakona

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Državno veće tužilaca (DVT) jednoglasno je dalo pozitivno mišljenje u vezi sa nacrtom predloga zakona o javnom tužilaštvu, zakona o Visokom savetu tužilaštva i zakona kojim se uređuje organizacija i nadležnost javnih tužilaštva i odeljenja posebne nadležnosti.

Veće je usvojilo i stav da je neophodno da se što pre izvrši dodatna detaljna analiza organizacionog uticaja navedenih zakona na rad javnih tužilaštava, a kako ističu, posebno imajući u vidu hitnu potrebu za reorganizacijom u smislu izbora i angažovanja dovoljnog broja javnih tužilaca i tužilačkog osoblja.

Kako preciziraju iz Veća, dodatna analiza je bitna radi obezbeđenja nesmetanog rada sistema, kaoi jačanja specijalizovanih tužilaštava i odeljenja kao što su Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima.

U saopštenju Veće je ocenilo da se pomenutim zakonim ojačava nezavisnost i samostalnost sudova i javnih tužilaštava u Srbiji, kao i ispunjenje obaveza koje je naša država preuzela u postupku pridruživanja Evropskoj Uniji.

Vlada Srbije je 17. januara usvojila set predloga pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava, u organizaciji i uređenju pravosudnih organa.

Skupština Srbije bi do 9. februara trebalo da usvoji set novih pravosudnih zakona da bi ustavne izmene u toj oblasti izglasane na referendumu početkom prošle godine bile sprovedene.