24. januar 2023 12:47

Anke Konrad i Pjer Košar prisustvovali skupu povodom godišnjice Jelisejskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anke Konrad i Pjer Košar prisustvovali skupu povodom godišnjice Jelisejskog sporazuma

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je danas da je Jelisejski sporazum, potpisan pre 60 godina između Francuske i Nemačke, značajan za mlade kako bi se što bolje razumeli.

Košar je u OŠ "Drinka Pavlović" podsetio da su tadašnji francuski i nemački lideri, Šarl de Gol i Konrad Adenauer, potpisali sporazum kako bi se zaboravila neprijateljstva i to da su te dve zemlje dugo ratovale.

"To jedinstvo dugo traje između dve zemlje, koje su nekad dugo ratovale i koje su učinile da svako zna da mu je neko poginuo tokom rata. Sporazum nije samo dokument već nešto u šta treba ulagati. Mi ulažemo napore u odnose", rekao je on.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad, rekla je da su za ovaj skup odabrali da čitaju odlomke iz knjige "Mali princ", kako bi se istaklo koliko su ljubav i prijateljstvo važni.

Na skupu održanom pred učenicima Osnovne škole ambasadori su čitali delove knjige na stranim jezicima - Košar na nemačkom, Konrad na francuskom, a potom odgovarali na pitanje učenika nižih razreda koje je uglavnom zanimalo kako se ambasadorima sviđa knjiga i kako je to znati različite jezike.

Jelisejski ugovor, potpisan 22. januara 1963. godine, predstavlja novu osnovu za odnose i njime se završava rivalstvo između dve zemlje koje je trajalo vekovima.