27. januar 2023 17:38

Miodrag Linta: Postoje nastojanja da se negiraju činjenice o nacističkim zločinima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miodrag Linta: Postoje nastojanja da se negiraju činjenice o nacističkim zločinima

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta - 27. januara, ukazao je da postoje nastojanja u Evropi da se negiraju ili izvrću činjenice o nacističkim zločinima i rehabilituju ideologije mržnje, šovinizma i rasizma.

"Teško je razumeti da je nacistički režim uz pomoć i podršku svojih saveznika ubio oko šest miliona Jevreja samo iz razloga što su pripadali drugom narodu. Masovan, smišljen i dobro organizovan zločin koji je nacistička Nemačka počinila nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata nije bio izuzetak", naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

Ističe da je važno da se stalno govori o genocidu koji je nacistička Nezavisna Država Hrvatska počinila nad srpskim narodom, ali i nad Jevrejima i Romima.

"Nacistički režim i negov verni saveznik ustaški režim imali su zajednički cilj da potpuno istrebe i unište srpski i jevrejski narod", dodao je.

Navodi da je zbog pokušaja revizije istorije potrebno boriti se za istinu o počinjenom genocidu nad Jevrejima i Srbima i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata.

Linta očekuje da Srbija donese Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH i osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH dodajući da je krajnje vreme da se pokrene pravna i politička borbu za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom u NDH.