6. februar 2023 09:29

Brnabić: Dolazak Lajčaka u Beograd dodatni vid pritiska

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Dolazak Lajčaka u Beograd dodatni vid pritiska

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su diplomatske aktivnosti za rešavanje kosovskog pitanja povećane, kao i pritisci dodajući da je dolazak specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka dodatni vid pritiska.

Brnabić je za RTS kazala da nisu čudne pojačane diplomatske aktivnosti, kao ni pritisci s obzirom na situaciju u svetu, odnosno rat na istoku Evrope u kojem posredno učestvuje ceo stari kontinent, ali i velike tenzije između od SAD i Kine.

"Nikome ne odgovaraju novi sukobi na tlu Evrope i žele da ugase sva moguća žarišta, ali i da skinu primere potencijalnih presedana što Kosovo i Metohija jeste jer je oduzeto suprotno međunarodnom pravu", kazala je Brnabić.

"Republic Kosovo" neoprostiva gruba greška, odgovorni će snositi posledice

Brnabić se izvinila danas građanima što se na sajtu Vlade pojavio tekst na engleskom jeziku gde je Kosovo i Metohija prevedeno kao Republic Kosovo ističući da je to gruba i neoprostiva greška.

Brnabić je na RTS kazala da za tu grešku odgovornost snosi internet tim i pres služba, kojoj internet tim i pripada.

"To je gruba, neoprostiva greška prevodioca i to prevodioca koji je u Vladi od 2001. godine, nije na ugovoru, master engleskog jezika, greška je te osobe, ali i drugih koji nisu proverili", kazala je premijerka. 

Nedopustivo je da se Srbi na Kosovu i Metohiji tretiraju kao manjina

Ana Brnabić izjavila je danas da je nedopustivo da pojedini predstavnici nacionalnih manjina iz centralne Srbije tretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji kao manjinu, jer je Kosmet automna pokrajina Republike Srbije.

Brnabić je, komentarišući sastanak Aljbina Kurtija, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina u Prištini, istakla da je to s jedne strane pokušaj da se destabilizuje centralna Srbija, a s druge strane, pokušaj manipulacije oko Zajednice srpskih opština i traženja da tako nešto postoji na teritoriji centralne Srbije.

"To je neuporedivo", istakla je Brnabić, gostujući na RTS-u. 

Verujem u garancije međunarodne zajednice u vezi sa ZSO

Predsednica Vlade izjavila je danas da veruje u garancije međunarodne zajednice da će Zajednica srpskih opština biti forimrana, ali i navela da je svesna da će biti mnogo pritisaka, manipulacija i pokušaja da se izvrdaju dogovoreni principi iz potpisanog sporazuma.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice, ne znam na koji bi drugačiji način sutra granatovali bilo koji novi dogovor, ako ne bi uspeli da garantuju prvi sporauzm o normalizaciji odnosa. Da li će biti lako, neće, da li će biti pokušaja manipulacije, verujem da će ih biti mnogo, kao i da će mnogi prijatelji Prištine nastojati da izvrdaju i principe iz 2015, ali oni su na papiru, insistiraćemo na njima", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

"Biće teško i komplikovano i zato nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo, da insistiramo na tome", rekla je ona i izrazila žaljenje zbog svega što se u četvrtak dogodilo u parlamentu.