19. februar 2023 14:13

Načelnik Miroslav Vukosavljević: Hirurgija ostaje imperativ Vojnomedicinske akademije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Načelnik Miroslav Vukosavljević: Hirurgija ostaje imperativ Vojnomedicinske akademije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) Miroslav Vukosavljević rekao je danas da je hirurgija ostala brend te ustanove i da je to imperativ u daljem radu, kao i da je pokrenuta procedura i reformisan Centar za transplantaciju organa, ćelija i tkiva.

"Ideja je lakša koordinacija svih članova timova za transplantaciju počev od utvrđivanja moždane smrti, pa do svih ostalih operativnih i postoperativnih koraka. Kroz rad našeg centra unapređujemo program doniranja organa u našoj zemlji, nastavljamo saradnju sa transplantacionim centrima u Srbiji, a u interesu svih građana koji čekaju na presađivanje organa, ćelija i tkiva, a kojima je transplantacija jedini lek", rekao je Vukosavljević za Politiku.

On je dodao da su presađivanja organa u Srbiji "zamrla" u najvećoj meri zbog pandemije, ali i da je korona virus nova realnost, te da svima u zdravstvu predstoji rad u toj, kako je rekao "novoj normalnosti".

Vukosavljević kaže da je prethodna godina za VMA označila povratak "sjaja obrazovne pozornice te ustanove", edukacije i prenosa znanja na međunarodnom nivou, ali i uvođenja modernih procedura u korist svih pacijenata.

Održano je nekoliko međunarodnih skupova, koji su, kako je rekao, dokazali da ustanova ne zaostaje za svetom kada je savremena medicina u pitanju već naprotiv, da nove metode uvode istovremeno sa kolegama iz Evrope.

"Pokazali smo da umemo i rezultati iz prošle godine govore u prilog tome da uvođenje savremenih procedura ostaje standard u VMA. Puštamo u rad novu angio-salu, zatim aparat za zračenje krvnih produkata, koji do sada nismo imali a neophodan nam je za transplantaciju matičnih ćelija hematopeze. Time zaokružujemo celinu procesa transplantacije ćelija i nezavisnost VMA od bilo koga za taj proces", rekao je Vukosavljević.

Očna banka, dodaje on, pored pripreme i čuvanja očnih tkiva, beonjače i rožnjače će u saradnji sa odgovorajućim civilnim ustanovama raditi i na čuvanju amnionske membrane koja je neophodna za izvođenje mnogih hirurških intervencija u očnoj hirurgiji.

Što se tiče liste čekanja, Vukosavljević ističe da one na VMA nisu ništa veće nego u civilnim ustanovama, međutim, kako je rekao, osiguranici Fonda za SOVO kojima predstoje najtraženije intervencije za razliku od civilnih osiguranika uslugu ne mogu da dobiju ni na jednom drugom mestu osim na VMA.

Što se tiče planova za rekonstrukciju VMA Vukosavljavić kaže da ona ide po planu, da je izabran glavni konsultant i ispred Vlade Srbije za sprovođenje ovog projekta određeneo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Ministarstvom odbrane i VMA.

"Mi se nadamo skorom početku radova", rekao je Vukosavljević.