27. februar 2023 14:46

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla Opštu bolnicu u Čačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla Opštu bolnicu u Čačku

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

ČAČAK - Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je prvi put posetila Opštu bolnicu u Čačku i zajedno sa direktorom ove ustanove Dejanom Dabićem obišla odeljenja.

"Ja se nadam da ćemo uskoro, kako planiramo, uraditi reorganizaciju tako da će Dom zdravlja zajedno sa Opštom bolnicom činiti jedan Zdravstveni centar. Nije lako raditi na ovolikom prostoru, ja se nadam da će sa skorašnjom promenom Zakona o građevini to sve biti jedan zdravstveni kompleks i da ćemo imati mogućnost da makar ove zgrade koje sada postoje opremimo na takav način da najveći broj pacijenata neće morati da se upućuje u druge centre, rekla je ministarka zdravlja.

Grujičić je istakla da u čačanskoj bolnici nedostaje kadra, iako je svega nekoliko lekara u Čačku na birou.

„Oni treba samo da se jave ili direktoru bolnice ili direktoru Doma zdravlja i odmah mogu da počnu sa poslom. Na psihijatriji nedostaje kolega, na ginekologiji babice nedostaju, moj poziv mladim sestrama koje su babice - dođite, javite se, naš zadatak na nivou ministarstva zdravlja i ministarstva finansija da odobrimo to i mislim da neće biti to problem”, rekla je ministarka Grujičić.

Ministarka je najavila da će Ministarstvo zdravlja raditi na tome da obezbedi još bolje uslove za rad u vidu potrebne opreme pre svega za odeljenje hirurgije.

"Nadam se da ćemo moći još jedan skener da dopremimo ovde u bolnicu, ovaj koji je postojao je već otišao u staro gvožđe. Čačak apsolutno zaslužuje da ima državnu magnetnu rezonancu, ima puno pacijenata koji treba da budu snimljeni, magnetna rezonanca je jedna posebna tehnologija koja zahteva puno više vremena nego skener, ali u svakom slučaju imate odličan tim radiologa koji je u stanju da savlada tu tehnologiju i to su neke stvari krupne koje se planiraju”, rekla je ministarka Grujičić.

Ona je dodala i se trenutno radi na digitalizaciji, da se skrate nepotrebna putovanja i da postoji dobra konsultativna služba.

Na pitanje da li trenutno ima nestašice lekova u Srbiji, Grujičić je rekla da, prema podacima koje ima iz Republičkog fonda, za sada nema nikakvih nestašica lekova.

„Nestašice lekova za sada nema, možda nema nekog leka, ali ima njegova zamena. Doktori i pacijenti moraju gledati generički naziv ako je generički naziv isti, to je taj osnovni lek”, zaključila je ministarka.