7. decembar 2022 10:06

Vučević: Situacija na KiM je napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Situacija na KiM je napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Atmosfera na KiM je toliko napeta da bi najmanji incident mogao da dovede do toga da stvari krenu u nepoželjnom pravcu, i to nije ništa čudno jer Priština i Kurti stalno povlače poteze usmerene na destabilizaciju i proterivanje Srba sa KiM, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

"Atmosfera je toliko zapaljiva i napeta da je dovljna jedna šibica da se upali i da sve može da krene u nekom nepoželjnom pravcu. To ne treba da nas čudi, jer Priština, i Kurti sve vreme njegovog mandata povlači niz jednostavanih poteza koji su usmereni na destabilizaciju, nepoštovanje ili potpuno stavljanje van konteksta svih sporazuma koji su na neki način zaključeni. Sa druge strane jasna je poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni", rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

On dodaje da je u pitanju teror Kurtijeve administracije i politika sa ciljem da etnički potpuno očisti teritoriju Kosova od Srba.

Nisam doneo odluku o uvođenju vojnog roka, već dao predlog

Obavezno služenje vojnog roka nije ukinuto već je u skupštini privremeno suspendovano, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da se o vraćanju vojnog roka razmišlja zbog toga što je vojni sastav nedovoljno popunjen zbog mogućih elementarnih nepogoda, a ne zbog rata za koji se Srbija sprema.

"Nije doneta odluka o vraćanju vojnog roka. Ona zahteva ozbiljnu i stručnu analizu i to nije odluka koja se donosi preko noći, niti to znači da je Srbija bliža sukobima pa neko hoće da mobiliše decu. Razmatra se ta mogućnost iz prostog razloga što nije dovoljna popunjenost sastava", rekao je Vučević.

Govorimo o obučavanju za vanredne situacije, dodaje ministar i podseća da su to situacije kada se očekuje da reaguje policija i vojska, kao što je to nedavno bio slučaj sa poplavama u Novom Pazaru i Tutinu. 

Bolje je hiljadu sati u pregovorima za stolom, nego jedan sat u rovovima

Nisam imao uvid u poslednju verziju predloga za dogovor o dijalogu koji je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poslao Beogradu i Prištini, ali analizirajući ono što je predsednik Aleksandar Vučić rekao na konferenciji, mislim da nije u pitanju ništa bolje ni gore od onoga što je do sada predočeno, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

On je naglasio da Srbija svakako mora da nastavi da razgovara.

"Za Srbiju je važno da je za stolom, bolje i hiljadu dana na pregovorima nego jedan sat u rovovima, a to ne znači da se mi plašimo, ne znači da smo slabi, ne znači da smo neodlučni, već da je nama cilj da se nađe političko rešenje, a ne da idemo u eskalaciju", rekao je ministar.