3. mart 2023 14:17

Danica Grujičić: Uvesti drakonske kazne za one koji budu kršili zabranu pušenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danica Grujičić: Uvesti drakonske kazne za one koji budu kršili zabranu pušenja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić ponovila je danas da u zatvorenim prostorima treba zabraniti pušenje i da za one koji to budu kršili treba uvesti drakonske kazne, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podržao je predlog i dodao da ta praksa postoji u većini zemalja sveta.

Na pitanje kako bi mogao da se realizuje predlog da se za one koji krše zabranu pušenja u zatvorenim prostorima uvede kazna od milion dinara, Grujičić je navela da kazne moraju biti drakonske, a da bi trebalo od drugih zemalja preslikati model detektovanja kršenja zabrane.

"Drugi su stavili detektore za dim, imate centralizovano praćenje i tamo gde se pojavi signal milion se skida sa računa, to je moj predlog, a sada ćemo videti", rekla je Grujičić posle otvaranja dijagnostičkog centra Doma zdravlja Obrenovac.

Ministarka je ukazala da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja nije uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima i dodala da nikotin utiče na pojavu maligniteta i na nastanak drugih oboljenja.

Kako je rekla, mora se raditi na podizanju svesti ljudi da je pušenje štetno i da se mora stati na put pušenju u zatvorenim prostorima.

"Kazne moraju da budu drakonske. Ne govorimo samo o kafanama nego o svim zatvorenim prostorima, ako se plati kazna koja je 5.000 dinara to je ništa, mora biti najmanje milion dinara jer se ne sme isplatiti vlasnicima zatvorenih objekata da dozvole pušenje", rekla je Grujičić.

Sapić je podržao predlog o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama navodeći da to već postoji u mnogim zemljama i da zbog toga ne trpi turizam.

Ne mislim da je zbog toga turizam propao u Italiji i Španiji tamo gde je zabranjeno pušenje, rekao je Šapić.

"Ideja je da oni koji vode grad i državu, koji snose odgovornost za važne društvene procese moraju da brinu o ljudima nekada više nego što su oni možda u tom momentu u stanju da brinu o sebi", naveo je on.