5. mart 2023 21:06

Stanković i Mijačić: Predlog EU afirmiše tzv. Kosovo u međunarodnim odnosima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanković i Mijačić: Predlog EU afirmiše tzv. Kosovo u međunarodnim odnosima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić saglasili su se da evropski predlog ima za cilj afirmaciju tzv. Kosova u međunarodnim odnosima i da traži od Srbije da se ne protivi njegovom članstvu u međunarodnim institucijama.

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu na kojem su razgovarali o evropskom predlogu, Stanković je za Tanjug naveo da je sastanak bio očekivano težak i da nije bilo predviđeno da nužno ima epilog.

 

"Činjenica je da se o tom predlogu razgovara, on nije odbačen ni sa jedne strane, a ono šro smo uspeli da vidimo je da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Stanković.

Ocenio je da je Evropska unija zauzela poziciju u kojoj istovremeno traži potpisivanje tog dokumenta i usklađivanje stava o formiranju ZSO, što, dodaje, očigledno ne prihvata Kurti.

"Od predsednika smo čuli da je Srbija spremna da primeni fragmentaran pristup tom sporazumu, odnosno sve one odredbe koji idu u pravcu normalizacija odnosa Beograda i Prištine, bez onoga što je najosetljiviji deo tog sporazuma, a to je međunarodni status Kosova", naveo je Stanković.

Smatra da je predloženi dokument po svojoj strukturi više govori o tzv. Kosovu i njegovom statusu, a mnogo manje o evropskoj perspektivi Srbije.

"To se sve spominje u načelnom smislu, tako da nigde nemate tu mapu puta šta se dešava u pravcu evropske integracije", naveo je on.

Mijačić je ocenio da sastanak Vučića i Kurtija nije bio dramatičan niti sudbonosan, te da predstavlja kontinuitet svega što se dešavalo poslednjih deset godina.

On je naveo da nije bilo predviđeno da se na sastanku potpiše dokument iako se, kako je istakao, iz diplomatskih krugova moglo zaključiti da je Kurti hteo da nametne potpis u ponedeljak.

"Verujem da će biti potpisan sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jednog dana kada dođe vreme za to, ovo nije taj sporazum pa nije ni bilo predviđeno potpisivanje", naveo je Mijačić.

Ocenio je da postoji mogućnost i da dođe do potpisivanja dokumenta ukoliko se dogovori aneks, dodajući da se može implementirati i bez potpisa.

"Ovaj dokument ima za cilj afirmaciju tzv. Kosova u međunarodnim odnosima, na neki način traži od Srbije da se ne protivi toj afirmaciji i učlanjenju Kosova u međunarodne institucije i on je tu prilično jasan", rekao je Mijačić.