7. mart 2023 11:00

Dragan Bisenić: Pregovori oko ZSO traju predugo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Bisenić: Pregovori oko ZSO traju predugo

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Novinar Dragan Bisenić rekao je danas da period pregovora oko Zajednice srpskih opština traje predugo i da je to stvar koja je već trebalo da bude predstavljena i definisana.

"Nažalost mi smo tek juče čuli da se sada bira i razmišlja između 16 modela koji postoje u Evropi kako bi se izabrao najpraktičniji", izjavio je Bisenić za Tanjug.

 

On je naveo da je od strane Srbije učinjeno sve kako bi se održali normalni odnosi sa Prištinom i nastavio proces evrointegracija.

Bisenić je dodao da bi neka druga zemlja prekinula pregovore još 2015. godine kada ZSO nije formirana.

 

"Mi nažalost dolazimo do paradoksanle prakse, a to je da se prvo potpiše sporazum a tek onda da počnete da pregovarate. Od Srbije se očekuje da ZSO bude mamac i da bude žeton koji će uvek da se koristi kada treba da se izvede neki pritisak na Srbiju ili kada Srbija treba nešto da učini", rekao je Bisenić.

Komentarišući ulogu Evropske Unije u pregovorima Bisenić je objasnio da ona nije ovlašćena da vodi pregovore već da bude pomagač prilikom dijaloga.

Prema njegovim rečima svakog dana čuju različite interpretacije od EU o tome šta bi trebao da bude rezultat pregovora.

"Svakog dana možemo da čujemo različite interpretacije iz EU šta jeste a šta nije cilj pregovora. Čas je cilj članstvo u UN, a čas da to odobri Savet bezbednosti. Sve to zapravo otežava da se vidi svrha i da se vidi da li će ovi razgovori dovesti do nekog pozitivnog ishoda ili pozivitnog rezultata", naveo je Bisenić.