7. decembar 2022 18:07

Igor Bečić: Srbija uverena da će se rešiti izazovi izmedju Rusije i Ukrajine na PS CE

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Bečić: Srbija uverena da će se rešiti izazovi izmedju Rusije i Ukrajine na PS CE

Foto: Tanjug video

BEOGRAD -Potredsednik Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Igor Bečić rekaoda je Srbija uverena da će izazovi među državama članicama PS CES, Rusije i Ukrajine, biti rešeni u okvirima organizacije, na sastancima u predstojećem periodu.

On je to izjavio za Tanjug nakon što je delegacija Rusije napustila danšnje zasedanje skupšštine ove organizacije u Beogradu, zbog, toga što su Ukrajinci zatražili da se mandati ruskim članovima ne produže, a i zbog ponašanja Ukrajine tokom ovog skupa.

Bečić je naveo da je na današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) jedna od tačaka dnevnog reda bilo je potvrđivanje novih mandata poslanicima iz država u kojima su održani izbori u periodu od prethodnog plenarnog zasedanja - poslanicima iz Albanije, Jermenije, Gruzije, Republike Severne Makedonije, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine.

"Prilikom potvrđivanja mandata poslanicima ruske delegacije, došlo je do neodobravanja njihovih mandata od strane jednog broja prisutnih delegacija, nakon čega je Ruska delegacija je napustila skup i izjavila da neće nastaviti sa plaćanjem kontribucija organizaciji", rekao je on.

Bečić kaže da se Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i Vladom zalaže za mir, stabilnost i dijalog kao sredstvo rešavanja svih otvorenih pitanja.

Istakao je da je jedan od prioriteta Srbije regionalna saradnja, tako da će naša zemlja nastaviti da podržava sve mehanizme koji podstiču kooperaciju i koordinaciju u širem crnomorskom regionu.

Srbija se zalaže, dodao je, i za striknto poštovanje međunarodnog prava, kao i svih normativnih dokumentata PS CES kojima se i rukovodila na današnjoj sednoci.

"Srpska delegacija izražava uverenost da će postojeći izazovi među državama članicama biti rešeni u okvirima organizacije, na sastancima u predstojećem periodu", rekao je Bečić.