20. mart 2023 12:24

U Briselu se danas održava donatorska konferencija za pomoć Turskoj i Siriji, Srbiju predstavlja Ivica Dačić

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Briselu se danas održava donatorska konferencija za pomoć Turskoj i Siriji, Srbiju predstavlja Ivica Dačić

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BRISEL - Evropska komisija u saradnji sa Švedskom, koja predsedava Savetom EU organizuje danas u Briselu Međunarodnu donatorsku konferenciju za podršku ljudima u Turskoj i Siriji, pogođenim razornim zemljotresima početkom februara.

Kodomaćini konferencije su predsednica EK Ursula fon der Lajen i premijer Švedse Ulf Kristerson, a biće prisutan i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Srbiju će na konferenciji predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On će, se posle Konferencije, na marginama skupa, sastati i sa Komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Konferencija se organizuje u saradnji sa turskim vlastima, zemljama članicama EU, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, susednim i partnerskim zemljama, članicama G20, kao i UN.

Takođe, realizuje se u saradnji sa međunarodnim organizacijama, humanitarnim organizacijama, međunarodnim i evropskim finansijskim institucijama, saopšteno je ranije iz Evropske Komisije.

Premijer Švedske Ulf Kristerson ranije je izjavio da su zemljotresi u Turskoj i Siriji "katastrofa istorijskih razmera" sa "užasnim posledicama".

Nakon zemljotresa 6. februara, EU je poslala timove za potragu i spasavanje i medicinske timove, kao i lekove preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kao i humanitarnu pomoc pogođenim ljudima u obe zemlje.