22. mart 2023 10:45

Zeleni Srbije: Svi da se uključe u borbu za čistiju Srbiju i zaštitu reka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeleni Srbije: Svi da se uključe u borbu za čistiju Srbiju i zaštitu reka

Foto: Shutterstock.com/Vladislav Gajic, ilustracija

BEOGRAD - I ove godine Svetski dan voda, 22. mart, obeležava se sa ciljem da se skrene pažnja ljudi širom sveta na važnost očuvanja vode kao značajnog resursa, a Zeleni Srbije pozivaju sve aktere u društvu da energičnije i odlučnije uđu u ekološku borbu za čistiju i zelenu Srbiju, kao i za zaštitu reka, a da postizanje standarda EU bude glavni motiv.

"Briga za vodu i zdravlje je temeljno opredeljenje Zelenih Srbije i pozivamo sve građane da nas podrže u borbi za čistu i zdravu Srbiju", navodi se u saopštenju i dodaje da je voda opšte dobro i da mora biti javna svojina i da će se zato ta stranka boriti da se ta definicija izmeni u zakonu.

"Budi promena koju želiš videti u svetu" je ovogodišnja tema za Svetski dan voda, a Zeleni Srbije ukazuju na potrebu hitnih promena koje su nužne kako bi se rešila kriza povezana sa pijaćom vodom i kanalizacijom.

Najznačajniji ekološki događaj za Srbiju bio je otvaranje Poglavlja 27 - životna sredina i klima i otpočinjanje pregovora sa Evropskom Unijom, podseća ta stranka u saopštenju.

Zeleni Srbije navode da kao pokretači zabrane izgradnje minihidroelektrana derivacionog tipa u zaštićenim, ekološki najbogatijim i najlepšim rekama i kanjonima Srbije upozoravaju na nesavestan odnos prema rekama, zloupotrebe javnog dobra, posebno kada su u pitanju eksploatacija šljunka i zagađivanje, kao i nekontrolisanu gradnju u zaštićenim zonama izvorišta.

Izgradnjom sistema za prečišćavanje otpadnih voda i sistema za proizvodnju pijaće vode uz biološke, ekološke i tehničke mere ublažavanja klimatskih promena ostvarivaće se ustavom garantovano pravo pristupa zdravoj pijaćoj vodi za sve građane u Srbiji, zaključuje se u saopstenju.