22. mart 2023 15:39

Dejan Vuk Stanković: Poslaničko mesto će se više ceniti ako bude teže osvojivo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Poslaničko mesto će se više ceniti ako bude teže osvojivo

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da će se poslaničko mesto više ceniti ako bude teže osvojivo, jer smatra da je cenzus od tri posto napravio situaciju da je poslaničko mesto izuzetno lako osvojiti, posebno što se ne razlikuju koalicije i pojedinačne stranke.

Za Tanjug navodi argumente za vraćanje izbornog cenzusa na pet posto - prvi je broj aktera, drugi je kristalizacija političkih opredeljenja i treći je da se teže dođe do parlamenta, jer bi se tako, kako kaže, više cenio poslanički mandat.

 

"Ovako, sa tri posto, napravi se neka čudna fuzija partnera. Uz malo efektniju kampanju i ne tako visoku izlaznost, lako se dođe do poslaničkog mesta, a onda te manje političke grupacije uvek u prvi plan stave svoj interes, a mnogo manje razmišljaju o interesu političke zajednice. Dobijete konfuznu i neodgovornu atmosferu kakvu ste imali u Skupštini Srbije kada se razmatralo i o najozbiljnijim temama kao što su evropske integracije, kosovsko pitanje, budžet" objasnio je on.

Stanković smatra da se dogovor iz Ohrida i sve ono što su njegove implikacije tiču pre svega kosovske politike Srbije i da to ne može uticati na izbornu dinamiku jer je, kako kaže, više od 90 odsto srpske političke scene protiv ulaska Kosova u UN i protiv njegove nezavisnosti.

"Meni se čini da je verovatan scenario da sledećeg proleća imamo parlamentarne i lokalne izbore, a da priču o izborima ove godine možemo tretirati u domenu nekih spekulacija i praktičnog iznenađenja" rekao je Stanković u izjavi za Tanjug.