22. mart 2023 16:09

Davenport: Postoji napredak oko prava nevećinskih zajednica na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Davenport: Postoji napredak oko prava nevećinskih zajednica na KiM

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Šef misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport izjavio je danas da je došlo do "nekog napretka" što se tiče poštovanja prava i interesa nevećinskih zajednica od strane kosovskih institucija, ali da je preostalo da se još toga učini po tom pitanju.

U intervjuu za Juronjuz Srbija istakao je da je zaštita prava zajednica uključena u sve aktivnosti misije kao i u angažovanje Misije OEBS na Kosovu.

''Spomenuću konkretan primer - Misija OEBS na Kosovu podržava Kancelariju poverenika za jezike'', rekao je Davenport.

Na pitanje da komentariše status Zakona o upotrebi jezika, on je naveo da je zajedno sa ambasadorom Švajcarske u Prištini ''pogurao'' proces uspostavljanja nove vladine jedinice za prevođenje i harmonizaciju jezika zakonodovstva.

Upitan da prokomentariše napade na pripadnike srpske zajednice na KiM početkom godine, on je rekao da, kada dođe do takvih incidenata, OEBS čini sve da dođe do procesuiranja u okviru kosovskog zakonodavstva.

''Što se tiče kulturnog nasleđa, mogu da vam kažem da smo mi kao misija prošle godine objavili, dosta opsežan izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu i dali smo potrebne preporuke u vezi sa tim'', rekao je Davenport.

Osvnruo se i na odluku Ustavnog suda o povraćaju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

''Stav misije je potpuno jasan. Od 2016. godine, kontinuirano smo pozivali na sprovođenje ove odluke Ustavnog suda i želeo bih čak i sada da ponovim apel da se što brže ovo zemljište upiše u katastarske knjige'', ocenio je.

Komentarišući prisustvo velikog broja specijalne policije na severu KiM, on je rekao da je loša situacija izbila kada su srpski policajci i sudije izašle iz institucija tzv. Kosova.

''Integracija policije i sudstva je vrlo bitan rezultat dijaloga između Prištine i Beograda i jako mi je žao što je došlo do ovih odluka. Mislim da je vrlo bitno da se i policajci i sudije vrate u institucije. Mislim da će to biti jedan od najvećih prioriteta sada, da se vrate, kako bi se ipak nastavio proces integracije predstavnika svih kosovskih zajednica, u ovom kontekstu - kosovskih Srba'', rekao je šef misije.

Komentarišući probleme nastale oko eksproprijacije zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, Davenport je naveo da je pokrenuo to pitanje pred prištinskom vladom.

''Takođe sam podelio stavove misije OEBS sa liderima kosovskih Srba. Mogu da vam kažem da sam ukazao vladi na važnost davanja zvaničnih informacija o svrsi ovih eksproprijacija i očekujemo da će vlada to učiniti kao što to nalaže zakonodavstvo u ovoj oblasti'', naveo je.

Upitan da prokomentariše formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, on je rekao da je to bila jedna od najvećih i najbitnijih tema na sastanku u Ohridu, ali da nije u prilici da ''tome nešto doda''.