23. mart 2023 13:00

Ministarka Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i manastir Sv. Prohor Pčinjski

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i manastir Sv. Prohor Pčinjski

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

DOLINA PČINJE - Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, obišla je danas "Dolinu Pčinje", koja je proširenjem zaštićene površine sa 2.606 na 4.228 hektara i Uredbom Vlade, stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Srbiji.

"Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu 'Doline Pčinje', izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode“, rekla je ministarka Vujović.

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170.

Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti - arhaična sela i tradicionalan način života, koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za „Dolinu Pčinje“, a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.