24. mart 2023 15:39

Žan-Lin Lakapel: Bombardovanje Srbije bilo je velika greška međunarodne zajednice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žan-Lin Lakapel: Bombardovanje Srbije bilo je velika greška međunarodne zajednice

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Član Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel ocenio je danas da je bombardovanje Srbije 1999. godine bilo velika greška međunarodne zajednice i svih onih koji su u tome učestovali.

Lakapel je u intervju za Tanjug istakao da je danas odao počast žrtvama koje su život izgubile tokom NATO bombardovanja i dodao da nije slučajnost što je na današnji dan posetio Srbiju.

 

"Došao sam da odam počast žrtvama bombardovanja. Imam određeno gledište na to i ja lično i u svojstvu evroposlanika ispred Nacionalnog fronta. Naša pozicija je uvek bila nedvosmislena po pitanju bombardovanja Srbije. Išao sam da položim venac na grob male Milice koja je poginula i da odam počast stradalim novinarima", rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji da bi zajedno učestvovao u sećanju na sve žrtve koje su pale 1999. godine i da sa druge strane pokaže znak starog prijateljstva Francuske sa Srbijom.

"Možemo uvek da kažemo da je bombardovanje bila velika greška ne samo međunarodne zajednice, već i francuske diplomatije, a pre svega SAD koje su bile inicijatori napada na SRJ, koje je sprovedeno pod izgovorom da je to bila humanitarna akcija, a zapravo su razlozi bili potpuno politički", ocenio je Lakapel.

Na pitanje na šta misli kada u EP, od EU i od međunarodne zajednice traži da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, Lakapel kaže da on jeste prijatelj Srbije, kao i zemlja iz koje dolazi, te da uvek kada ima priliku u evropskim institucijama govori o pritiscima koje Srbija trpi.

Prema njegovom mišljenju, današnja politika Francuske ne odražava na pravi način sve ono što je Srbija uradila za Francusku, naročito tokom Prvog svetskog rata.

Lakapel je napomenuo da je u delegaciji za pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU kao član Evropskog parlamenta i da je njegov zadatak da brani njihove stavove, ali i partije koju predstavlja.

"Želimo da Evropa ne bude samo ono što je danas EU, već da to bude Evropa sa svim nacijama koje je čine, a koje će biti slobodne i suverene, sa državama čiji se teritorijalni integritet poštuje i koje će biti nezavisne", rekao je on i dodao da EU ne treba da se meša u unutrašnje poslove pojedinačnih zemalja.

Lakapel je ocenio da EU danas čini sve suprotno od onoga što je naveo.

"Kada je Srbija u pitanju EU preti i ucenjuje kada je u pitanju vaš proces integracija. Za nas iz stranke kojoj pripadam to nije prihvatljivo. Smatramo da Srbija treba da bude nezavisna u svojim odlukama i ne treba na nju da vršimo bilo kakav pritisak i uticaj već da je pustimo da sama odluči. Kada EU ucenjuje Srbiju ona kaže da Srbija treba da prekine trgovinske i diplomatske odnose sa Rusijom, da bi se priklonili spoljnoj politici EU. Druga tačka na kojoj insistiraju je da morate priznati Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Lakapel.

Dodao je da se on kao evropski poslanik i njegova partija tome protive i smatraju da je ta vrsta pritiska, agresija na suverenitet Srbije.

Na pitanje kako komentariše to što je Srbija uglavnom ispunila sve zahteve koji su pred nju postavljani i iz ranijih dogovora, ali i da je prihvatila predlog o normalizaciji odnosa sa Prištinom do "crvenih linija", a da ipak EU nije poslala signale da to ceni, Lakapel je rekao da je što se tiče njega, partije i poslaničke grupe u EP, kojoj pripada njihov stav jasan.

"Poslanička grupa 'Identitet i demokratija' u EP, kojoj pripadam, ima vrlo jasan stav - mi smo protiv svakog proširenja EU na bilo koju zemlju s obzirom da je u EU već 27 zemalja i da je vrlo teško upravljati njima. Ono što je tačno, Srbija je kandidat za članstvo u EU i ako postoji neka zemlja koja zaslužuje da bude član EU i koja je ispunila sve uslove za članstvo u uniji, to je svakako Srbija", istakao je Lakapel.

Rekao je da je zaprepašćen time koliko EU ulaže energije da primi Ukrajinu, ali i neke druge države u svoj sastav bez uslova i pritisaka.

"Isto to čini i sa Kosovom, Albanijom, sa Severnom Makedonijom koje nemaju presiju i uslove koje bi trebalo da ispune, barem ne u odnosu na to koliko Srbija ima uslova i koliko se na nju vrši pritisak. Veoma sam iznenađen tom napetošću i pritiskom koju EU vrši na Srbiju, mada treba reći da je unija zapravo pod vođstvom SAD i da se upravlja prema onome što oni kažu", smatra Lakapel.

Ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pregovorima o Kosovu pokazao spretnost, dostojanstvo i čvrstinu.

"Čestitam mu na tome. Pominju se sporazum i predlog i to je ta velika hipokrizija koju EU ovde pokazuje. Kažu da razumeju što nećete da priznate Kosovo,a istovremeni vrše pritisak na Srbiju da potpiše da prihvata da Kosovo uđe u međunarodne organizacije. Mislim da je to licemerno od EU i predsednik Vučić ne želi da potpiše taj dokument. Nadam se da njegov narod shvata njegovu veličinu i da je ponosan na njega", istakao je Lakapel.

Poželeo je srpskom predsedniku mnogo sreće u pokušaju da se nađe kompromisno rešenje.

Na pitanje koliko je i da li je rusko -ukrajinski sukob promenio svet u celini, Lakpel je kazao da stranka kojoj on pripada smatra da rat nikada nije rešenje.

"Veoma je opasno ono što rade zemlje EU, a to je da šalju naoružanje. Naravno, ako šaljete defanzivno naouružanje, lekare i namirnice to je prihvatljivo. Ali je vrlo opasno ako šaljete teško naoružanje, to je ono što dovodi do eskalacije nasilja i dužih i daljih borbi", naveo je Lakapel.

Ocenio je da je to vrlo opasno, jer se mnoge zemlje tako ponašaju i zauzimaju određenu stranu i finansiraju rat.

"To nas vodi ka jednom velikom riziku, a to je rizik od početka trećeg svetskog rata, mi to ne želimo i to ne žele ni naši narodi. Mi smo za mir. Marin Lepen je to jasno rekla, kao i predsednik Žordan Bardola, koji su tražili da se organizuje konferencija za mir, jer je to jedini način da se rat okonča", rekao je Lakapel.