9. april 2023 13:33

Analitičari za Tanjug: Šta pokazuju dosadašnje izjave Jakova Milatovića?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari za Tanjug: Šta pokazuju dosadašnje izjave Jakova Milatovića?

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Raković smatra da su izjave novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića po karakteru "antisrpske", dok je advokat Vlatko Sekulović ocenio da "srpski nacionalisti" nisu zadovoljni pobedom Milatovića jer, kako kaže, ne prihvata da se "potčini Beogradu", i naveo je da on balansira između onoga šta su potrebe Crne Gore i onoga šta je neka regionalna politika.

Raković je rekao da odlazak Mila Đukanovića sa funkcije predsednika Crne Gore jeste istorijski događaj, s obzirom da je vladao više od 30 godina, a kao "Srbofob" od 1997.

 

"Ovo jeste istorijski događaj, a da li će srpsko pitanje sada pobedom Milatovića biti na pravi način tumačeno, ostaje da vidimo. Na ovim dosadašnjim potezima Milatović se nije proslavio. On je postavio svetski rekord u ispoljavanju tih stavova protiv interesa Srbije i Republike Srpske. Krivokapiću je trebalo 10 dana, a Milatović je to uradio u intervalu od tri do pet dana", rekao je Raković za Tanjug.

On je naveo da je Milatović rekao da je tzv. Kosovo međunarodno priznata država što, ističe Raković, nije tačno, jer većina država u svetu, kao i u UN, tzv. Kosovo ne priznaje.

Mogao je Milatović, kaže Raković, da nađe drugu formulaciju i dodaje da je novoizabrani predsednik Crne Gore već govorio i o Srebrenici.

"Izjave su mu antisrpske po karakteru. On neće biti Srbofob, neće proganjati Srbe, ali je ostao taj narativ kod njega i to je svojevrsna inicijacija koju je on morao da ima zbog ovih iz Brisela", rekao je Raković.

Smatra da ne treba žuriti sa zvaničnim pozivom Milatoviću da poseti Srbiju i da treba videti kakvu će biti njegovi potezi prema "srpskom pitanju" u Crnoj Gori.

Sekulović kaže za Tanjug da je njegov utisak da pobedom Milatovića nisu zadovoljni "srpski nacinalisti", a ne Srbi, jer, kako kaže, ima Srba koji nisu nacionalisti.

"Njihov (srpskih nacionalista) kandidat je bio Andrija Mandić koji je loše prošao na ovim izborima. On nije uspeo da prođe ni u drugi krug, tu je Đukanović dominirao u prvom krugu, Mandić je bio treći, Milatović se tu nametnuo kao neko ko može artukulisati glasove koji su protiv Đukanovića i to je on uspešno uradio", rekao je Sekulović.

On smatra da se srpski nacionalisti stalno kriju iza termina "Srbi" i "srpski narod", te kada se pitaju kakav će položaj Srba biti, u stvari misle, kakav će položaj biti srpskih nacionalista.

Srpski nacionalisti, kako je ocenio, nisu zadovoljni pobedom Milatovića, jer ne prihvata da se potični Beogradu, i navodi da oni ne shvataju da Crna Gora nije njihova tvorevina, te da je postojala i pre njih i da će postojati i posle njih.

"Čini se da je Milatović iskazao jednu autentičnu politiku koja ide u pravcu daljih integracija, dobrih odnosa sa svim susedima, uključujući i Srbiju, istakao je i posebnu važnost Srbije, posebno sa ekonomske strane", rekao je Sekulović.

Sekulović je primetio da Milatović balansira između onoga što su potrebe Crne Gore i onoga što je neka regionalna politika.