17. april 2023 17:20

Dačić: Možda neću otići u Strazbur zbog inicijative za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Možda neću otići u Strazbur zbog inicijative za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da možda neće otputovati u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope zbog najava da će Komitet ministara Saveta Evrope 19. aprila otpočeti proceduru i raspravu za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju, na desetogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da Kosovo može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra otići u Strazbur", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegiranom ministarkom spoljnjih poslova Gabona Jolandom Nijonde i dodao da "u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država".

 

Istakao je da je nemoguće da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije.

"Ako neko misli da ćemo se mi tome radovati ili podržati, mislim da je apsolutno na pogrešnom putu", rekao je Dačić.

Ministar spoljnjnih poslova je upitao dokle je s druge strane Priština stigla sa formiranjem Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

"Deset godina lažu da će to formirati. Takva jedna poruka nam postavlja pitanje o daljem stavu Srbije prema Savetu Evrope, učešću predsednika Vučića koji je na samitu u Islandu. Mi sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju", rekao je Dačić.

Dodao je da ne zna da li će u Strazburu prijem tzv. Kosova biti na dnevnom redu, ali da Srbija neće dozvoliti da se njena "konstruktivnost posmatra kao slabost".

"Mi to nećemo dozvoliti. Zar da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagradjano otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo", rekao je Dačić.