14. decembar 2022 10:51

Vučić zahvalio Portugaliji na podršci evrointegracijama Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić zahvalio Portugaliji na podršci evrointegracijama Srbije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa ministrom spolјnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom, zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja pruža procesu evrointegracija Srbije, istakavši da je članstvo u EU jedan od spolјnopolitičkih prioriteta naše zemlјe.

Ministar Kravinjo je zahvalio na toploj dobrodošlici i poručio da Srbija treba da pripada Evropskoj uniji, kao i da u Portugaliji ima prijatelјa na evropskom putu.

Predsednik Srbije je ovu posetu ocenio kao izuzetno važnu, pogotovo imajući u vidu da ove godine dve zemlјe obeležavaju 140 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa.

Vučić je izrazio uverenje da će se intenzitet političkog dijaloga i dinamika bilateralnih poseta povećati, čime bi se dodatno potvrdili prijatelјski odnosi naše dve zemlјe, a saradnja konkretizovala u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Kravinjo je dodao da je došao kako bi čuo i bolјe razumeo stavove i poziciju Srbije po brojnim važnim pitanjima.

Sagovornici su se saglasili da ekonomska saradnja Srbije i Portugalije nije dovolјno razvijena i da značajno zaostaje za tradicionalno dobrim političkim vezama dve zemlјe, ali i da obe države mogu imati koristi od stvaranja novih poslovnih prilika i produblјivanja ekonomske saradnje, budući da za to svakako ima potencijala.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik je naglasio da je Beograd posvećen očuvanju mira i stabilnosti, te da ostaje privržen pronalaženju rešenja putem dijaloga.

U tom smislu, predsednik Vučić je posebno istakao da Srbija posvećuje punu pažnju i sveobuhvatnom unapređenju regionalne saradnje, koja neposredno doprinosi zajedničkom razvoju Zapadnog Balkana i njegovom napretku na putu evropskih integracija.

Predsednik je iskoristio priliku da ponovi otvoren poziv za posetu predsednika Marsela Rebela de Soze, naglasivši da bi njegov dolazak u Srbiju dao dodatni impuls dalјem razvoju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Portugalije, navedeno je u saopštenju.